Modifikovan medicinski protokol, odluka o Seriji A 28. maja

Ministar Spadafora potvrdio

Modifikovan medicinski protokol, odluka o Seriji A 28. maja

Italijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora potvrdio je da je tehničko-naučni komitet konačno dao zeleno svjetlo za povratak grupnim treninzima u Seriji A jer je dogovoren modifikovani medicinski protokol, pa će odluka o nastavku ili prekidu šampionata biti donesena 28. maja. 

Podsjetimo, ekipe iz Serije A bunile su se jer je medicinski protokol koji je donesen za povratak grupnim treninzima bio gotovo neizvodiv u praksi, posebno u tako kratkom vremenskom roku kojeg su ekipe imale za spovest ga.

Tražilo se da se neke stvari u protokolu promjene i to je konačno odobreno. Modifikovani protokol izradili su Organizaciono tijelo italijanskog šampionata, Lega Serie A, udruženje klupskih liječnika, Udruženje igrača i drugi koji će morati usvojiti protokol tokom kontaktnih treninga.

Jedna od ključnih izmejna je da će u prva 24 sata od igrača biti uzeta dva brisa, a onda još jedan na svaka četiri dana. Analiza krvi bit će rađena svake dvije sedmice. Također, bitna izmjena je i ta da cijela ekipa neće morati u karantin ako se pronađe jedan pozitivni slučaj. Taj slučaj ide u karantin dok će ostatak ekipe nastaviti treninge uz pomoć brzog testiranja.

Sve ovo garantuje igračima povratak na trening , ali kada je u pitanju organizacija utakmica Serije A, ministar Spadafora upozorio je da takva odluka uključuje pažljivo praćenje pandemijske krivulje u zemlji.

"Ovo se čini kako izvrsna vijest, treninzi se mogu nastaviti", kaže on za Rai Sport pa osim standarne priče od bitnih stvari dodaje i sljedeće:

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Do 28. maja moći ćemo odrediti datum kada će se Seria A moći nstaviti i hoće li se moć nastaviti. Sazvao sam za 28. maj sastanak s predsjednikom Fudbalske federacije Italije Gabrieleom Gravinom, Lega Serie A predsjednikom Paolom Dal Pinom i ostalim komponentama. Tada ćemo imati statistiku pred sobom i moći ćemo da odlučimo".

Inače, Seria A je prekinuta sredinom marta. Lider je bio Juventus s bodom više od Lazija.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi