Hodao bos, gladan spavao u supermarketima, pa slučajno došao do Intera. Danas ima svoj klub

Zlatno dijete Sijera Leonnea

Hodao bos, gladan spavao u supermarketima, pa slučajno došao do Intera. Danas ima svoj klub

Edmir Škorić

S vremenom su nogometaši sa svih strana svijeta zablistali u velikim ekipama u Evropi. Posebna je priča Mohameda Kallona, nogometaša koji dolazi iz zemlje bez nogometne povijesti, a danas može komotno da postane predsjednik države od koje je možda čak i sam poznatiji.

Mohamed Kallon rođen je u Kenemi, trećem po veličini gradu u Sierra Leoneu. Mohamed je mlađi brat bivših reprezentativaca Sijera Leonea Kemokaija Kallona i Muse Kallona.

Nakon što je završio studije, 1994. godine potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor i to je bilo s lokalnim Old Edwardiansom. U sezoni 1994/95 postigao je 15 golova u 24 utakmice, te je postao najmlađi igrač koji je ikada zaigrao i dao gol u Nacionalnoj ligi SIerra Leonea.

Spektakularni razvoj događaja te sezone donio mu je njegov prvi transfer. Libanonski Tadamon Sour potpisao je s Kallonom odmah nakon završetka sezone 1994./95. Švedski tim Spanga IS iz Stockholma otkrio ga je potom i odlučio ga dovesti u Švedsku.

Iako je trebao da ode u Njemačku i potpiše za Kaiserslautern, iznenađujuće je završio u slavnom Interu. To je jedna zaista luda priča.

Oglasi

"Inter me doveo s 15 godina u čudnim okolnostima. Zapravo sam išao u Njemačku potpisati za Kaiserslautern. Zaustavio sam se u Milanu na dva dana i pitao svog agenta može li mi naći klub u kojem bih mogao trenirati za ovo kratko vrijeme i on me odveo u Inter. Vidjeli su me na treningu i odatle je sve počelo", rekao je Kallon u intervjuu za TuttoMercato.

Inter je tih sezona bio strahovit, a najjači je bio u ofanzivnom dijelu i mladi Kallon nije mogao previše pored najvećih svjetskih napadača, pa je posuđivan drugim klubovima. Inter ga je, poput omiljenog automobila želio zadržati. Nije bilo mjesta u garaži pored ostalih "ferrarija", pa je ovaj išao na privremena putovanja, ali uvijek bi bio "pri ruci".

No, ubrzo je dobio priliku da u Vicenzi zablista sa Lucom Tonijem. Glavne kvalitete nogometaša iz Sierra Leonea bile su agilnost, brzina i sposobnost driblinga. Zahvaljujući nastupima u Vicenzi, privukao je pažnju Interova trenera u to vrijeme Hectora Cupera. Odlučeno je de Kallon vrati za 4,5 miliona eura.

U napadu su tada grali Christian Vieri, Ronaldo, Alvaro Recoba, Adriano, Hakan Sukur i Nicola Ventolade. U početku je Kallon bio rezerva ovih sjajnih nogometaša. Ali povrede Ronalda i Recobe pomogle su Kallonu da zaigra među prvih 11.

Oglasi

Napadač iz Sierra Leonea je upisao 29 nastupa u Serie A, zabivši 9 golova za milanski Inter. Bio je drugi najbolji strijelac kluba iz Vierija u sezoni 2001/02. Sezonu kasnije povrede, a na kraju sezone 2003/04 pozitivan je na supstancu "nadrolon" te je dobio osmomjesečnu zabranu. Njegovo mjesto već su zauzeli Obafemi Martins i Adriano, pa je on otišao u Monaco, a tamo je pao u nemilost trenera Didiera Deschampsa.

Kallon je kasnije prošao kroz prvenstva u Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indiji, gdje je izgubio nekadašnji sjaj. S 34 godine Mohamed Kallon se povukao iz nogometa, okončavši tako karijeru punu uspona i padova.

Nakon umirovljenja Kallon se vratio u Sierra Leone i preuzeo sudbinu vlastitog kluba Kallon FC. Godine 2002., dok je igrao za milanski Inter, Kallon je kupio klub Sierra Fisheries. Najprije je igrao za svoj klub, a onda se posvetio razvoju nogometa u svojoj zemlji.

"Treniranje FC Kallona početak je mog desetogodišnjeg plana. Mislim da je ovo najbolji klub za početak moje trenerske karijere zbog moje vizije da pomognem u razvoju više igrača za međunarodne prilike i našu reprezentaciju" , rekao je za BBC Sport Africa. Dodao je: "Osim razvoja mog kluba, mislim da dodaje vrijednost i donosi nadu nogometu u Sierra Leoneu. Dobročinstvo počinje kod kuće, tako da je dobro za mene početi kod kuće".

Bivši kapetan Sierra Leonea ima snažan životopis. Dobio je licence CAF-a, UEFA-e i Nogometnog saveza SAD-a. Veliki je obožavatelj senegalskog trenera Alioua Cissea, njegova ambicija nije ništa drugo do učiniti FC Kallon supersilom afričkog nogometa.

"Fokusiran sam na izgradnju jake ekipe koja se može natjecati s drugim velikim klubovima u Africi. Također radimo na rebrandingu i marketingu", otkriva bivši igrač Monaca. "Mislim da će najveća korist od svega ovoga biti Sierra Leone, jer sve što postignem negdje drugdje vratit ću u Sierra Leone", dodao je.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Šta još radi danas? Može se mijenjati na duže vrijeme. Ima svoje novine, radio stanicu, diskografsku kuću, lanac sportskih trgovina i noćni klub. Također je osnovao Mohamed Kallon Children's Foundation (skraćeno MKCS) u Sierra Leoneu. Izgleda spektakularno, zar ne? Osobito ako pogledamo njegovo djetinjstvo, kada je bos hodao po Freetownu, spavao na željezničkim stanicama ili u supermarketima, te pod svaku cijenu pokušavao zadovoljiti najveći problem s kojim su se stanovnici Sierra Leonea suočavali u to vrijeme - glad.

Sada, u njegovoj zemlji, to vjerojatno znači čak i više od predsjednika, Ernesta Bai Korome. Iako ko zna, možda Kallon jednog dana bude predsjednik, dovoljno je da mu se prohtije i ljudi će glasati za njega. Uostalom, u Sierra Leoneu on je lik puno prepoznatljiviji od samog predsjednika.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

axel42
Priče za malu djecu!!
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti