Junaci iz drugog plana i potcijenjene veličine dobit će zaslužene nagrade

Spremaju im se novi ugovori

Junaci iz drugog plana i potcijenjene veličine dobit će zaslužene nagrade

Edmir Škorić

I Edin Džeko i Olivier Giroud nisu bili "zamišljeni" kao nosioci svojih timova, ali ispostavili su se kao junaci iz drugog plana, zavrijedili veliko poštovanje, ali i čelnike milanskih klubova natjerali da brže - bolje spreme nove ugovore.

Džeko je prošlog ljeta stigao u Inter iz Rome. I dok se tada mnogo od njega očekivalo jer je Romelu Lukaku već bio povratnik u redovima Chelseaja, u drugoj sezoni se vjerovalo da će biti u sjeni upravo Lukakua kojeg je klub odlučio da vrati. Ipak, povreda Belgijanca ponudila je Edinu priliku, a bh. napadač je na najbolji način iskoristio.

S njim u napadu Inter je uhvatio zalet, uključio se u borbu za Scudetto, ali i u grupi smrti pored Barcelone izborio osminu finala Lige prvaka. Ukupno je 36-godišnji napadač dao šest golova, po tri u Seriji A i Ligi prvaka.

Džeko je postizao neke jako bitne golove, te se smatra da je bez ikakve dileme trenutno jedan od najvažnijih igrača za svoj tim. Nagradu će dobiti u vidu novog ugovora. Iako će narednog proljeća imati 37 godina, Džeko će po svim prilikama ostati član Intera.

Jutros mediji u Italiji izvještavaju da je uprava kluba donijela odluku da mu ponudi nastavak saradnje, uz doduše nešto izmijenjenu stavku u ugovoru i promijenjen iznos koji zarađuje tokom godine dana. Novac naravno nije uopšte nešto što Edina sada zanima, bit će mu važnije šta mu klub nudi u sportskom smislu.

Slično kao Džeko, Giroud nije bio planiran kao primarni Milanov napadač, ali i njega je povreda Zlatana Ibrahimovića "izgurala na površinu". Francuz je pokazao klasu i u 36. godini postigoa osam golova, po četiri u prvenstvu i u Ligi prvaka.

Oglasi

Golovima je Milan odveo u nokaut fazu Lige prvaka, predvodi ga dobro i u Seriji A gdje klub brani titulu, a čelnici kluba zbog svega su odlučili da mu produže ugovor, koji kao i u slučaju Edina važi do kraja ove sezone.

I Milan i Inter planiraju svoje iskusne golgetere zadržati najmanje do ljeta 2024. godine. Očekuje se da se to pitanje riješi nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, barem u slučaju Girouda koji će tamo biti s Francuskom, dok bi čelnici Intera klupsku pauzu mogli da iskoriste da porazgovaraju s Edinom, kojem slijedi odmor.

Gazzetta dello Sport vjeruje da je Giroud sretan zbog odluke kluba i da će objeručke prihvatiti i potpisati novi ugovor, ali ne znamo konačan stav bh. napadača, koji uporno govori da je sretan u gradu mode i u timu Intera, no možda se u narednih nekoliko mjeseci Bosancu otvore neke nove i njemu bolje opcije...

Potražite više informacija na temu Serie A:

Edina i Oliviera uglavnom svi smatraju velikim igračima koji su možda ponekad neopravdano osporavani, u sjeni nekih "zvijezda", ali i jedan i drugi godinama u velikim klubovima blistaju, zabijaju golove, donose trofeje i rade na terenu ogromne stvari, pa čak i onda kada ne tresu mreže rivala. 

Francuz je ranije igrao za Montpellier, Arsenal i Chelsea, dok je Džeko od Željezničara išao do Češke, pa u Wolfsburg, onda Manchester City, Roma i na kraju Inter. Bio je prvak u svakoj zemlji u kojoj je igrao.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi