U Maroku razočarani postupcima Salaha

Očekivali su podršku

U Maroku razočarani postupcima Salaha

E. Škorić

Maroko je najveća senzacija Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje su ispisali historiju i postali prva afrička zemlja koja je došla do polufinala Mundijala.

Marokanci su pravi hit turnira. U polufinalu su izbačeni od Francuske, ali prethodno su dobili Portugalce, Špance (na penale), Belgijance, Kanađane. Igrali su i dva puta s Hrvatskom. U grupnoj fazi bilo je 0:0, ali je u utakmici za treće mjesto Hrvatska u subotu slavila sa 2:1.

Arapski svijet je ponosan na marokanske reprezentativcem, ali u sjevernoafričkoj zemlji smatraju da ih je ignorisao "najbolji muslimanski nogometaš na svijetu" i najbolji igrač Afrike, Mohamed Salah, koji je bio peti u posljednjem izboru za Zlatnu loptu.

Društvene mreže obrušile su se na napadača Liverpoola jer se proteklih sedmica nije javno očitovao u korist marokanske ekipe. Egipat se nije uspio plasirati na SP jer je u doigravanju ispao od Senegala, ali Marokanci smatraju da je trebao na bilo koji način odati podršku Atlaskim lavovima.

Amr Adib, utjecajni egipatski novinar, ima svoju verziju zašto Salah nije poslao nikakvu poruku Maroku.

“Čini se da Mohamed Salah misli da ga Maroko nije podržao u mnogim glasovima. Salah je uvijek uz sve, ali smatra da mu u ovom slučaju nisu dali podršku i zato je ovako odgovorio".

Oglasi

Salah ni u jednom trenutku na društvenim mrežama nije ništa napisao vezano za uspjeh Maroka. Nije, naravno, niti dužan to da radi, ali u Maroku vjeruju da bi bio red da ih kao najbolji igrač Afrike podrži.

A selektor Maroka Walid Regragui smatra da će prije ili kasnije neka afrička reprezentacija biti svjetski prvak.

"Rekao sam igračima u svlačionici da, ako žele mjesto u historiji, moraju osvojiti Afrički kup. Moramo vladati našim kontinentom", rekao je Walid.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ovo bi trebalo poslužiti kao primjer budućim sudionicima. Nadam se da će ovo koristiti cijeloj Africi. Uvjeren sam da će za 15-ak godina neki od afričkih timova osvojiti Svjetsko prvenstvo", dodao je selektor Maroka.

"Nešto što me dirnulo je kad vidim slike djece jer nogomet tjera ljude da sanjaju. Dopustili smo djeci da sanjaju, održali smo te snove živima. Djeca u Maroku i diljem svijeta sanjaju o pobjedi na Svjetskom prvenstvu i to mi znači više od pobjede u bilo kojoj utakmici na Svjetskom prvenstvu, istakao je na kraju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi