Duboko u sebi Ibrahimović zna da je pogriješio i da je Jose bio u pravu, a sve je tad ličilo na šalu

Liga prvaka mu izmakla ispred nosa

Duboko u sebi Ibrahimović zna da je pogriješio i da je Jose bio u pravu, a sve je tad ličilo na šalu

E. Škorić

Liga prvaka je glavno klupsko takmičenje u cijelom svijetu, ali nisu svi veliki nogometaši imali tu sreću da ga osvoje. Ima onih kojima se divimo, osvojili su sve, ali nikada u vetrinu nisu smjestili "ušati" pehar.

Među tim igračima izdvaja se jedno ime. Zlatan Ibrahimović. Da, zvuči zaista nevjerovatno, ali švedska nogometne legenda (još igra) nikada nije uspjela da osvoji Ligu prvaka, a nosio je (i nosi) dresove velikana kao što su Milan, Barcelona, Juventus, Ajax, PSG, Manchester United...

Nedostaje mu taj trofej, a bio je bliže nego što se moglo činiti. Nakon što je dobio otkaz u Chelseaju u sezoni 2007./2008., Jose Mourinho je pričekao ljeto i stao na čelo Intera. Momčad je tada već bila najbolja u Italiji, ali nije uspjela u Evropi. Za razliku od, primjerice, susjeda iz Milana koji su u pet godina igrali tri finala Lige prvaka i dva puta slavili.

Mourinho je trebao prekinuti ovaj niz neuspjeha, ali je prva serija bila mutna. Inter je već u 1/8 finala ispao od aktuelnog pobjednika i budućeg finalista Lige prvaka Manchester Uniteda (0:0 kod kuće i 0:2 u Engleskoj). Ali opet, rutinski je osvojio Seriju A.

Posebno je u tom sastavu Ibrahimović zablistao. Zlatan je čak postao i najbolji strijelac italijanskog prvenstva s 25 golova.

Trebalo je samo da vjeruje gospodinu Posebnom i danas bi mogao reći da je osvojio Ligu prvaka

Tijekom vremena u Interu, Zlatan i Mourinho razvili su posebnu vezu. Dva narcisa, spremna na sve za uspjeh, savršeno su sarađivala. Jose je dobro znao za šta je Ibrahimović sposoban i treneru se odužio za povjerenje. A na to upućuje i daljnja sudbina obojice: Mourinho je 2016. godine stao na čelo Manchester Uniteda i odmah potpisao Zlatana. Ibrahimović je zabilježio ulogu Josea i kasnije - primjerice, 2019.

Oglasi

Dok je Inter bio uspješan samo u Italiji, postojala je momčad u Evropi koja je osvojila svaki turnir na kojem je nastupila. Pep Guardiola je u svojoj prvoj sezoni (2008./2009.) pretvorio Barcelonu u stroj za skupljanje trofeja.

Nogometašu koji se smatrao najboljim na svijetu trebao je najjači tim, pa je na kraju napustio za Inter i prešao kod Pepa u Barcelonu za 46 miliona eura.

"Prije nego što je Zlatan otišao, obavili smo razgovor. Bili smo u Los Angelesu i morali smo igrati prijateljsku utakmicu protiv Chelseaja. Mislim da je bila sredina jula. Zlatan mi je prije utakmice rekao da najradije ne bi išao na teren jer je sutradan trebao letjeti za Kataloniju i ići u Barcelonu. Do tada sam već sve znao. Gospodin Massimo Moratti (tadašnji predsjednik Intera) rekao mi je koliko je uključeno u posao i da će Samuel Eto'o doći k nama u zamjenu. Zlatanu sadam tada rekao: 'Ovo ti je greška. Misliš da ćeš osvojiti Ligu prvaka s Barcelonom, a osvojit ćemo je mi'".

Ibrahimović je na kraju zaigrao protiv Chelseaja, a Mourinhove riječi su se pokazale proročanskima. Dobivši Eto'oa, Jose je Interu pridodao već spomenutog Diega Milita i formirao trim za historiju koji je osvojio Ligu prvaka, Scudetto i Kup.

Priča dobiva poseban cinizam ako se prisjetimo da je Inter u polufinalu Lige prvaka izbacio upravo Barcelonu. Ibrahimović je zastao nekoliko koraka od željenog trofeja i bio prisiljen gledati kako izbezumljeni Mourinho juri po terenu Camp Noua i pobjedu posvećuje navijačima Intera.

Ibrahimović je potrčao u Barcelonu kod Pepa Guardiole, ubrzo je požalio...

Ali Jose nije samo predvidio budućnost - njegove riječi protiv Ibrahimovića pretvorile su se u svojevrsnu kletvu. Polufinale s Barcom ostalo je za Zlatana najbolje postignuće u Ligi prvaka, a trik se, kao i s Interom, ponovio 2010. godine. Ibrahimović je ljetos nakon sukoba s Guardiolom otišao na posudbu u Milan, a bez njega su Katalonci ponovo osvojili glavni evropski trofej.

Na pitanje kako se osjeća zbog činjenice da nikada nije osvojio Ligu prvaka, Ibrahimović je odgovorio: "Teško je, bilo bi sjajno uzeti taj trofej. Ali ako ga ne osvojim, to me neće promijeniti. A ako osvojim, učinit će me boljim i većim nego što jesam".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

No, duboko u sebi Zlatan zna da je to bila greška i da je trebalo da vjeruje Joseu i da ostane u Interu. Vjerovatno i danas žali zbog toga, a kako je na zalasku karijere, sve su manje šanse da će istu krunisati ušatim peharom.

S Milanom nastupa u nokaut fazi, Rossoneri su dobili Tottenham sa 1:0 u prvoj utakmici osmine finala, ali niko ne može povjerovati u to da će Italijani sa Ibrahimovićem, koji tek treba da se vrati nakon povrede, osvojiti Ligu prvaka pored mnogo jačih i bogatijih timova.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti