Mourinhov Porto je te noći odigrao jednu od najboljih utakmica: Ni moćni Lazio im nije mogao ništa
Foto - EPA

Prije 17 godina

Mourinhov Porto je te noći odigrao jednu od najboljih utakmica: Ni moćni Lazio im nije mogao ništa

M. Šljivak

Jose Mourinho slavu je stekao vodeći Porto do titula u Kupu UEFA i Ligi prvaka 2003. i 2004. godine.

Posebni je 2003. godine odveo portugalskog velikana do trofeja preko Celtica, a na putu do finala redom su eliminisali Lens, Denizlispor, Panathinaikos i Lazio.

Upravo je prvi meč polufinala protiv Lazija odigran 10. aprila 2003. godine jedna od najboljih utakmica Mourinhovog Porta.

Iako je rimski tim u svojim redovima imao velika imena, Porto je odigrao fenomemalan meč i pobijedio je s 4:1. Bila je to dovoljna razlika za odlazak na revanš u Rim gdje je druga utakmica završena bez golova.

Lazio je preko Claudija Lopeza poveo nakon šest minuta igre. Ipak, radost gostiju je trajala samo četiri minute jer Maniche u 10. minuti izjednačio rezultat.

Potom je čudesni Derlei postigao dva gola, a priču je završio Helder Postiga golom za konačnih 4:1 u 56. minuti.

U finalu je te sezone Porto odigrao još jedan izvanredan meč i pobijedio je Celtic s 3:2 i najavio je tako još jedan veliki trofej koji je došao u Ligi prvaka već naredne sezone.

Porto je te aprilske večeri nastupio u ovom sastavu:

Baia, Jorge Costa, Carvalho, Valene, Ferreira, Costinha, Deco, Alenichev, Maniche, Derlei, Postiga. S klupe su ušli Tiago, Jankausak i Marco Fererira.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

S druge strane Lazio je također imao velika imena u svojim redovima:

Peruzzi, Mihajlović, Pancaro, Favalli, Couto, Stanković, Cesar, Simeone, Fiore, Claudio Lopez, Chiesa. Igrali su još Gannichedda, Castroman, Inzaghi. Lazio je s klupe vodio Roberto Mancini.

Top Komentari

Mele
Baia, Jorge Costa, Carvalho, Valene, Ferreira, Costinha, Deco, Alenichev, Maniche, Derlei, Postiga. S klupe su ušli Tiago, Jankausak i Marco Fererira. Pola ove ekipe je igrala za Portugal. Deco je bio kao Mradonna , Ali Barsi je imao jos vece zvijezde od sebe uvijek.. Zato je osvojio ovo sa njima.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi