Osvajač tri evropska trofeja naredne sezone u četvrtom rangu takmičenja
(Photo by Oliver Kaelke DeFodi Images)

Bili su i viceprvaci države

Osvajač tri evropska trofeja naredne sezone u četvrtom rangu takmičenja

Haris Zilić

Fudbalske sezone u Evropi došle su do samog kraja. Uzbudljiva je bila sezona u Njemačkoj u svim rangovima takmičenja, a jedan od poznatih njemačkih klubova iza sebe ima sezonu za zaborav.

MSV Duisburg je i matematički ispao iz trećeg ranga takmičenja, popularne "Drite", tako da ćemo ih od naredne sezone gledati u Regional ligi, odnosno četvrtom rangu takmičenja.

Duisburg je godinama bio stabilan član "Cvajte", ne tako davno igrali su i Bundesligu.

Posljednjih godina klub se dosta borio sa finansijskim problemima, što se odrazilo i na igrački kadar, a na kraju i na same rezultate.

Duisburg igra utakmice na modernom stadionu MSV Areni kapaciteta 31.000, a od naredne sezone na pomenutom stadionu će se igrati poluamaterski fudbal.

Klub iz Duisburga je poznat i bh. javnost, a svakako da je jedna od legendi kluba bivši bh. reprezentativac, Ivica Grlić.

Oglasi

Osvajali evropske trofeje, bili viceprvaci Njemačke

MSV Dusiburg je osnovan 1902. godine i slavi 122. rođendan, među najstarijim je klubovima u Njemačkoj.

U dalekoj prošlosti bili su viceprvaci Njemačke 1964. godine, a klub je i četiri puta igrao finale Kupa Njemačke, friška sjećanja su na 2011. godinu kada su u finalu Kupa izgubili od Schalkea rezultatom 5:0.

Posljednji put u Bundesligi Duisburg je igrao u sezoni 2007/2008., a iz Cvajte je u treći rang ispao u sezoni 2018/2019.

FOTO - Guliverimage: MSV Arena u Duisburgu jedan od najmodernijih stadiona u Njemačkoj

U sezoni 2019/2020, Duisburg je bio petoplasirani u "Driti" i blizu povratka u "Cvajtu", a nakon toga stigla je korona i problemi za ovaj poznati klub.

U prethodne tri sezone uspio je izboriti opstanak u trećem rangu zauzevši dva puta 15. i jednom 12. mjesto, ali ove sezone im nije bilo spasa.

U svojim vitrinama imaju i tri evropska trofeja, a riječ je o Intertoto Kupu koji su osvajali 1974., 1977. i 1978. godine.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Pored pomenute "titule" viceprvaka 1964. godine, Duisburg je drugi najbolji plasman u Bundesligi imao u sezoni 1977/1978 kada su zauzeli šesto mjesto.

Navijači su razočarani trenutnom situacijom u klubu, a povratak u treći rang mogao bi biti jako težak jer samo prvaci pet Regionalnih liga imaju pravo plasmana u treći rang takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi