"Mravinjak" na stadionu, navijači u delirijumu: Kultni se klub se vraća nakon 12 godina borbe

Težak period imaju u prethodnim godinama

"Mravinjak" na stadionu, navijači u delirijumu: Kultni se klub se vraća nakon 12 godina borbe

Haris Zilić

Posebna noć je bila u utorak u Engleskoj. Jedan od kultnih klubova sa juga i ekipa koja je i na ovim prostorima pokupila veliki broj simpatija, legendarni Portsomouth FC vraća se u Championship.

Popularni Pompey će tako nakon 12 teških godina borbe, lutanja, tuge, neizvjesnosti napokon igrati u drugom rangu engleskog fudbala.

Portsmouth je poznat kao i bivši premijerligaš, ali i osvajač FA Cupa 2008. godine, dok je 2009. godine igrao i tadašnji FA Cup.

U 44. kolu engleske League One, Portmsouth je sinoć savladao Barnsley sa 3:2 u sjajnoj utakmici i dva kola prije kraja matematički osigurao direktan plasman u Championship, ali i titulu u League One.

Tim sa juga drugoplasiranom Derby Countyu bježi osam bodova, a trećeplasiranom Boltonu 11 bodova.

Oglasi

Nakon posljednjeg sudijskog zvižudka sinoć je nastala totalna ludnica na Frattonu parku domu Portsmoutha. Navijači su utrčali na teren, slike su bile nevjerovatne.

Ekipa je odigrala sjajnu sezonu u trećem rangu i napokon se vraća u Championship, a sigurno je da će u klubu gledati da i u budućnosti napadnu povratak u Premiership gdje su bili prije 15 godina.

Portsmouth FC osnovan je 1898. godine i jedan je od starijih klubova na ostrvu.

Oglasi

Derbi juga u najavi

Naredne sezone bi mogli gledati jedan od najvećih i najvatreniji engleskih derbija, to je derbi juga između Southamptona i Portsmoutha pod uslovom da Southampton ne izbori povratak u Premiership.

Mogli bi gledati i tri jugaška derbija naredne sezone u Championshipu, ako Pylmouth ostane član Championshipa i naredne sezone.

Svaka sezona na Ostrvu ponudi spektakl i lijepe priče u nižim ligama, tako je bilo i ove godine League One i ekipom Portsmoutha.

Ne tako davno, Portsmouth je bio član i četvrtog ranga takmičenja League Two, čak je ekipi prijetio bankrot i ispadanje u National league, ali to je sve sda prošlost i vraćaju se tamo gdje im je i mjesto objektivno gledajući.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi