Maroko i Hrvatska igraju za treće mjesto: Utakmice za mundijalsku bronzu imaju zanimljivu historiju
FOTO: EPA

Meč se igra danas sa početkom u 16 sati

Maroko i Hrvatska igraju za treće mjesto: Utakmice za mundijalsku bronzu imaju zanimljivu historiju

Haris Zilić

Još dvije utakmice ostale su do završetka Mundijala u Kataru. Kako smo i navikli kroz historiju meč koji je zagrijavanje za veliko finale je utakmica za treće mjesto.

Za mundijalsku bronzu u Kataru borit će se reprezentacije Maroka i Hrvatske, danas sa početkom u 16 sati. Utakmica se igra na stadionu Khalifa u Dohi.

Interesantno da su Maroko i Hrvatska bili zajedno u grupi na ovom Mundijalu, a njihov susret je okončan rezultatom 0:0.

Ovo će biti drugi put u nizu da dvije reprezentacije koje su bile zajedno u grupi igraju meč za treće mjesto. Na prošlom Mundijalu u Rusiji 2018. godine to su bile selekcije Belgije i Engleske, a Belgijanci su u utakmici za treće mjesto slavili sa 2:0.

Iako mnogi smatraju da je utakmica za treće mjesto bez nekog "značaja", itekako se kroz historiju Mundijala pamte selekcije koje su došle do bronze.

Na prvom Mundijalui 1930. godine nije bilo utakmica za treće mjesto nego se pravila bodovna tabela poraženih polufinalista na kojoj je najbolja bila selekcija SAD-a i tako postala prva reprezentacija sa mundijalskom bronzom.

Oglasi

Prvi susret za treće mjesto gledali smo 1934. godine u kojem je Njemačka savladala Austriju sa 3:2.

Njemačka je i reprezentacija koja je najviše puta bila trećeplasirana na Mundijalima, a pored 1934. godine, Nijemci su do bronze dolazili 1970., 2006. i 2010. godine.

Neke od utakmica za treće mjesto su ostale dobro upamćene u historiji Mundijala. Tako je 1962. Čile u meču za treće mjesto savladao Jugoslaviju rezultatom 1:0.

Poljska je jedna od najupješnjih reprezentacija u utakmicama za treće mjesto. Poljaci su meč za bronzu igrali dva puta 1974. i 1982. godine i  oba puta slavili. Prvi put protiv Brazila 1:0, drugi put protiv Francuske 3:2.

Pored Poljske i Švedska je dva puta stizala do bronze. Prvi put 1950. godine kada su savladali Španiju sa 3:1 i 1994. godine kada su u meču za treće mjesto bili bolji od sjajne generacije Bugarske rezultatom 4:0.

Do bronze je došla i Turska savladavši Južnu Koreju na Mundijalu 2002. godine rezultatom 3:2.

Dakle, Njemačka ima četiri bronze, Brazil, Francuska, Švedska i Poljska po dvije bronze, a u to društvo sa dvije bronze može se pridružiti i Hrvatska ako savlada danas Maroko. Naravno, Vatreni imaju bronzu iz 1998. godine kada su u utakmici za treće mjesto savladali Nizozemsku sa 2:1.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Maroko je sa druge strane prva afrička selekcija koja je došla do polufinala u historiji Mundijala, tako da će biti i prva afrička selekcija koja će igrati susret za treće mjesto.

Afrika će postati i peti kontinent koji će imati reprezentaciju u borbi za bronzu nakon Evrope, Južne Amerike, Sjeverne i Centralne Amerike i Azije.

Top Komentari

pero98
Sretno Vatreni.
2 1
Naprijed Maroko.Ovo mi ništa ne znači samo nek rvoooti nisu u finalu.Mogu osvojiti treće mjesto što se tiče mene
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi