U evropskom gradu osvanuo mural u čast Hakimija i njegove majke

Majke migrantice

U evropskom gradu osvanuo mural u čast Hakimija i njegove majke

Edmir Škorić

Achraf Hakimi je sve pobjede na Mundijalu slavio sa porodicom, prvenstveno sa svojom majkom kojoj bi prvoj otrčao nakon što sudija označi kraj.

Maroko je bio jedna od najljepših priča na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Postali su Marokanci prva afrička zemlja u polufinalu Mundijala, no nisu uspjeli protiv Francuske izboriti finale.

Odigrali su dobru utakmicu, stvarali šanse, ali izgubili 2:0 na kraju iako su dan kasnije iz Nogometnog saveza Maroka podnijeli zvaničnu žalbu FIFA-i zbog katastrofalnog suđenja meksičkog sudije.

No, vratimo se Hakimiju i njegovoj majci, kojoj je iskazivao veliko poštovanje.

Hakimijevi roditelji su se mnogo žrtvovali da mu obezbijede bezbrižno djetinjstvo, a na to im nije zaboravio i vječno im je zahvalan.

"Moja majka je čistila kuće, a otac je bio ulični prodavač. Potječemo iz skromne obitelji koja je teško zaradila za život. Danas se svakodnevno borim za njih. Žrtvovali su se za mene", rekao je jedne prilike Hakimi.

Oglasi

Susret Hakimija i njegove majke poslužio je kao inspiracija umjetnicima koji su detalj dok ga majka ljubi iskoristili da naprave savršen mural u Barceloni. Djelo je to umjetnice pod imenom Nadiemedicearte, koja je htjela odati počast majkama.

"Majke rade sve za svoju djecu, bježe od partnerovog maltretiranja, bježe iz zemlje, rade duplo, crpe snagu odakle nema ko učiniti za svoju porodicu ono za što same nikada ne bi imale energije. Gdje god da se nalazite u svijetu, uvijek će biti majka koja daje sve za svoje dijete, a to zauvijek obilježava njihovu sudbinu i ono što će biti kao odrasli", objavila je autorica murala pod nazivom Majke migrantice.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Trenutak je nastao nakon utakmice osmine finala SP-a između Maroka i Španije, kada su Marokanci na penale izbacili velikog favorita, a potom će izbaciti i Portugalce u četvrtfinalu, sve dok nisu poraženi od Francuske u borbi za veliko finale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi