U petak pregršt emocija na otočkom stadionu, gotova je karijera 24-godišnjaka

Mwepu je morao da objavi kraj

U petak pregršt emocija na otočkom stadionu, gotova je karijera 24-godišnjaka

Edmir Škorić

Navijači i nogometaši Brightona u petak su na gostovanju kod Brentfoirda izrazili podršku Enocku Mwepuu.

Zambijski reprezentativac je bio prisiljen da objavi kraj karijere zbog srčanih problema, iako ima samo 24 godine.

Mwepu je igrao za Brighton & Hove Albion od početka prošle sezone nakon što se u ljeto 2021. pridružio klubu iz Salzburga za 23 miliona eura.

U svojoj prvoj sezoni odigrao je 18 utakmica u engleskoj Premier ligi, zabio je dva gola i dodao pet asistencija. U aktuelnom prvenstvu već je šest puta izašao na prvoligaške terene, uključujući i asistenciju.

Međutim, u ponedjeljak je Brighton objavio da je Enock Mwepu bio prisiljen prekinuti nogometnu karijeru. Sve zbog srčane bolesti koja bi mogla rezultirati i srčanim zastojem ako se nastavi profesionalno baviti nogometom.

Bolest je dijagnosticirana jer se Zambijac osjećao loše tokom odlaskana reprezentativno okupljanje. Zatim je primljen u bolnicu u Maliju i vraćen u Brighton na daljnja istraživanja koja su otkrila njegovu bolest. Prethodno ništa nije ukazivalo na kardiološke probleme kod 24-godišnjaka.

Oglasi

"Dječak iz malog zambijskog grada Chambishi ima poruku koju želi podijeliti. Jako se trudio ispuniti svoj san da igra nogomet na najvišoj razini i, zahvaljujući Božjoj milosti, uspio je živjeti taj san", napisao je Mwepu.

"Nekim snovima ipak nekada dođe kraj i moram tužno objaviti da sam zbog liječničke dijagnoze prisiljen objesiti kopačke o klin", poručio je u tužnom oproštaju.

"Očajni smo zbog Enocka. On i njegova porodica imali su vrlo teških nekoliko sedmica. Zahvalni smo što je uspio preživjeti ovo razdoblje. Imao je vrlo obećavajuću karijeru koja je prekinuta u tako mladoj dobi. Kao klub želimo mu pružiti naklonost, pomoć i podršku kako bi se u potpunosti oporavio, a zatim donio odluku o sljedećim koracima u svom životu", rekao je vlasnik kluba Tony Bloom.

Tokom gostujuće utakmice Brightona protiv Brentforda u petak, navijači su više puta skandirali ime Enocka Mwepua.

Saigrača su bodrili i igrači Brightona koji su se zagrijavali u posebnim majicama na kojima su iskazivali podršku 24-godišnjem Zambijcu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Brighton & Hove Albion izgubio je 2:0 od Brentforda. Tim Roberta De Zerbija trenutno sedmi na tabeli Premier lige sa 14 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi