Na današnji dan je "Bambi" istrčao na led Premier lige
Ali Dia se "motao" po francuskim, njemačkim i engleskim niželigašima. Nekako je došao i do Finske, a novembar 1996. godine će pamtiti zauvijek

Ali Dia - lik iz legendi

Na današnji dan je "Bambi" istrčao na led Premier lige

Na današnji dan prije tačno 22 godine svoju prvu i jedinu utakmicu engleske Premier lige odigrao je "mistični lik" - Ali Dia.

Ali Dia je te 1996. godine uspio uvjeriti tadašnjeg trenera Southamptona Graema Sounessa da je rođak legendarnog Georgea Weahe, koji se nešto ranije okitio i Zlatnom loptom, titulom najboljeg igrača svijeta.

Tvrdio je Dia i da je svojevremeno boravio na probi u PSG-u, te da je upisao 13 nastupa, ali i postizao golove za reprezentaciju svog Senegala.

Iako je to sve bila čista izmišljotina, Ali Dia je uspio sebi osigurati jednomjesečni ugovor sa Southamptonom i čak upisati jedan nastup u najtežoj ligi svijeta, Premiershipu.

23. novembra 1996. godine Dia, u dresu sa brojem 33, je zamijenio velikog Matta Le Tissiera, koji je u prvom poluvremenu zadobio povredu. Tako je Dia zaigrao na stadionu Southamptona protiv Leedsa.

Bio je toliko loš da ga je Souness morao zamijeniti u 85. minuti utakmice, a umjesto njega je u igru ušao Ken Monkou. Ubrzo nakon utakmice sa Leedsom u Southamptonu su shvatili da je Dia zapravo prevarant, te je njegov ugovor raskinut nakon 43 nezaboravne minute na terenu.

Čak se i legendarni Matt Le Tissier prisjetio tog 23. novembra u svojoj autobiografiji.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Bilo je nevjerovatno. Trčao je po terenu kao Bambi po ledu... Nemam pojma da li je zaista rođak Georgea Weahe. Mislim da nije. Želio je samo istrčati na teren i zaigrati... Bilo je jako čudno. Nije mi jasno kako je neko poput Graema mogao pasti na to", napisao je Le Tissier.

Niko ne zna gdje je Ali Dia otišao svoje "otočke avanture", ali njegove 43 minute igre u Premier ligi mu niko ne može oduzeti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi