Na današnji dan: Magično veče na Craven Cottageu
Foto: Screenshot/Youtube

Prije 10 godina je Fulham uspio izboriti plasman u finale Lige Evrope

Na današnji dan: Magično veče na Craven Cottageu

Prije tačno 10 godina ispisano je jedno od poglavlja jedne od najljepših sportskih priča 21. vijeka.

Riječ je o Fulhamovom putu ka finalu Lige Evrope.

Sve je naravno počelo u sezoni 2008/2009 koju je Fulham uspio završiti na sedmoj poziciji tabele Premier lige i izboriti kvalifikacije za sljedeću sezonu Lige Evrope.

Roy Hodgson je prvo tim vodio do grupne faze Lige Evrope kroz kvalifikacije - u trećem pretkolu je lagano izbačena litvanska Vetra, da bi u pley-offu londonski tim bio bolji od ruskog Amkar Perma. Fulham je potom saznao i protivnike u grupnoj fazi LE. Našao se Hodgsonov tim u Grupi E sa Romom, Baselom i CSKA.

Završio je Fulham grupnu fazu Lige Evrope na drugom mjestu (iza Rome) i otišao u 1/16 finala. U 1/16 finala je Fulham sa ukupnih 3:2 eliminisao Shakhtar, da bi u osmini finala režirao senzaciju i sa ukupnih 5:4 (pobjedom na svom terenu od 4:1) izbacio veliki Juventus.

Uslijedio je četvrtfinalni duel sa Wolfsburgom, a nakon što je Fulham uspješno prešao i tu prepreku u polufinalu je eliminisao i HSV.

Upravo je na današnji dan odigran revanš meč polufinala Lige Evrope između Fulhama i HSV-a na Craven Cottageu.

Prva utakmica u Njemačkoj je završena rezultatom 0:0, da bi Fulham u revanšu na svom terenu slavio sa 2:1 i prošao u finale.

Nije, međutim, dobro počelo za Fulham jer je Petrić u 22. minuti doveo goste u vodstvo, a rezultatom 0:1 se i otišlo na odmor. Ipak, u nastavku Fulham stiže do preokreta. Ben Davies je u 69. minuti poravnao na 1:1, da bi u 76. Zoltan Gera pogodio za 2:1 i plasman Fulhama u finale Lige Evrope. Simbolično, finale se igralo u Hamburgu, na stadionu HSV.

Zbog fudbalskih romantičara vrijedi se prisjetiti i postava Fulhama i HSV-a za revanš meč na Craven Cottageu.

Fulham: Schwarzer, Konchesky, Pantsil, Hangeland, Gera, Duff, Hughes, Etuhu, Zamora, Davies. Izmjene: Nevland, Dempsey.

HSV: Rost, Mathijsen, Aogo, Ze Roberto, Petrić, Tesche, Jarolim, Boateng, Demel, Pitroipa, Van Nistelrooy. Izmjene: Rozehnal, Guerrero, Rincon.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Finale Lige Evrope za sezonu 2009/2010 je odigrano 12. maja u Hamburgu. Fulham ipak nije uspio krunisati svoju sjajnu evropsku sezonu peharom osvajača LE.

Regularni tok susreta je završen rezultatom 1:1, a Atletico Madrid je do trofeja došao zahvaljujući golu Diega Forlana u produžecima (116'). Inače, Forlan je bio strijelac i prvog gola za Atletico, dok je mrežu gola Atletica na kojem je tada stajao David de Gea zatresao Davies.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi