Na Nou Campu ništa ne prepuštaju slučaju: Kako se spremiti za život bez Messija?
(Foto: EPA) Lionel Messi i ove sezone igra u svom stilu - 28 utakmica za Barcelonu, 29 golova i 17 asistencija

Vrijeme polako, ali sigurno čini svoje

Na Nou Campu ništa ne prepuštaju slučaju: Kako se spremiti za život bez Messija?

Real Madrid je ljetos ostao bez Cristiana Ronalda, a posljedice su bile očigledne. Šokirani Kraljevi su se mučili velikim dijelom sezone i čini se da se tek sada stabilizuju.

Možda Realu nisu toliko nedostajale ni Ronaldove fudbalske kvalitete koliko Kraljevi nisu znali šta da rade bez čovjeka koji je tolike godine bio "zvijezda vodilja".

Slično će se jednog dana desiti i Barceloni. Katalonci će se morati pozdraviti sa Lionelom Messijem. Jednostavnom, vrijeme čini svoje.

Iako je 31-godišnji argentinski virtuoz i dalje motor Katalonaca, kroz dvije, tri ili četiri godine situacija možda bude drugačija. Možda Messi odluči završiti karijeru ili se poput svog najvećeg rivala odluči za novi izazov.

Istina izglednija je ona prva opcija. Messi je 2017. produžio ugovor do 2021. godine , a iako je u isti ugrađena otkupna klauzula (700 miliona eura), tada je izjavio da je njegov san završiti karijeru u Barci, te da se kreće u dobrom pravcu.

Kako je Messi ušao u četvrtu deceniju života, u Barceloni se spremaju za neminovno - i čini se da imaju plan.

"Znam da će jednog dana Lionel reći da ide u penziju", istakao je predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu za BBC, ali i napomenuo da ne vjeruje da će se to desiti tako brzo.

Otkrio je prvi čovjek Barcelone i da klub ne namjerava tražiti određenog igrača koji bi trebao biti direktna zamjena za Messija, što bi svakako bilo gotovo nemoguće. Barca će se bazirati na pronalaženje što većeg broja talentovanih igrača koji će jednog dana pokušati nadomjestiti prazninu koja nastane Messijevim odlaskom.

Iako Bartomeuova "vladavina" u Barceloni prestaje 2021. godine, 56-godišnji Španac je svjestan sa su se kotačići već počeli okretati na Nou Campu i da se itekako razmišlja o već pomenutoj temi.

Čini se da je proces počeo dovođenjem mladog talentovanog veznjaka De Jonga iz Ajaxa za vrtoglavih 75 miliona eura, a u budućnosti će se vjerovatno nastaviti sa novim akvizicijama mladih igrača velikog potencijala. I što je najvažnije, igrača koji se mogu uklopiti u Barcin specifični stil igre.

"Moramo pripremiti klub za budućnost. Dovodimo sjajne mlade igrače u ekipu jer moramo produžiti ovu eru velikih uspjeha. To je naša odgovornost. Moj mandat završava za dvije sezone. Zbog toga moram ostaviti klub u odličnoj poziciji i reći novom predsjedniku: Ovo je naše naslijeđe", istakao je Bartomeu.

Poseban tretman

Barcelona, međutim, ne žuri. Žele na Nou Campu Argentinca u "savršenom stanju" imati što duže vremena. Tako Ernesto Valverde itekako čuva Messija ove sezone omogućavajući mu dovoljno odmora za održavanje forme i oporavak od svih povreda koje naiđu usput.

Tako se Leo i za sinoćnji El Clasico (1:1) u Kupu Kralja našao na klupi za rezervne igrače, uz Valverdeovo današnje obrazloženje:

"Odluke koje pravite zasnovane su na tome šta mislite da je bolje za ekipu i igrača. Nije se osjećao najbolje. Danas je bolje, ali mislili smo da je najbolje da sinoć uđe u drugom poluvremenu. On uvijek može odlučiti utakmicu, znamo kolika je opasnost svaki put kada primi loptu", poručio je Ernestvo Valverde.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

barcaforever
ma on je dobar sad i još uvijek sjajno igra i daje puno golova , što se tiče Ronalda on može trenirat do 50-te neće nikad biti u rangu Messija , nije džabe otišao u A seriju na zalasku karijere ...
4 7
Nany
Stetocina,zidov,govnar i nedorast
1 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi