Zavisi li Barca previše od Messija i je li Realova renesansa pod Solarijem moguća?
Koliko je Marcelo sinoć bio očajan, još gorom se doimala Barcelona bez Argentinca

Odjeci remija u El Clasicu

Zavisi li Barca previše od Messija i je li Realova renesansa pod Solarijem moguća? · Komentar

Nakon 90 minuta polufinalnog duela Kupa kralja na Camp Nouu - ništa nije odlučeno. Za tri sedmice na Santiago Bernabeu past će odluka, no ko ima više razloga za optimizam, Barcelona ili Real Madrid?

Sinoćnja se utakmica jedva mogla razlikovati od njihovog posljednjeg susreta. No tada, 28. oktobra, Barca je razbila Real 5:1, a poraz je Julena Lopetegija koštao otkaza na klupi Kraljeva.

Lionel Messi sinoćnju utakmicu nije započeo od prve minute budući da je prethodni meč sa Valenciom završio s nelagodom u bedru u remiju 2:2 na svome terenu.

U oktobarskoj utakmici u La Ligi Barca ga nije trebala. Sinoć međutim jeste! Barcelona se nije domala superiornijom, a navijači na Camp Nou žudjeli su za svojim idolom.

Kad je napokon izašao da se zagrije, podigao je stadion na noge i dok je trčao pored aut-linije, Barca je izjednačila na 1:1. Kasnije, kada je ušao Barca je bila bliže pobjedi. Možda je i Real mogao zabiti gol, ali na kraju okončano je vjerovatno najrealnijim ishodom.

Trebaju li Madriđani da budu sretni sa 1:1? Gledajući u perspektivi, izgleda da se polako, ali sve više, Real navikava na odsustvo Ronalda, ili bilo koga ko bi odskakao od ostatka tima. Real igra timski pa iako nema Ronalda i dalje je okomit.

S druge strane, igra Barcelone djeluje malo pesimistično. Kada nema Messija tim je osuđen na to ko će šta uraditi individualno, živi se u iščekivanju da neko bljesne. To prije nije bilo u eri Xavija, Inieste, pa i poslije kada je tu bio Neymar. Jednostavno, nezamislivo je bilo da nema Messija, ali se ipak moglo bez njega.

Rezultatski, konkretno za ovaj dvomeč, mnogi od Realovih najboljih nastupa u El Clasicima posljednjih sezona upriličeni su na Camp Nou, unatoč nekim teškim porazima na ovom stadionu. Barca je u međuvremenu od Bernabeua načinila drugi dom u posljednjem desetljeću, ostvarivši pobjede 6:2, 4:0, 4:3, 3:2 i 3:0, pa je to razlog zašto u Realu ovih 1:1 ne trebaju doživljavati epohalno.

Hoće li Blaugrana pobijediti ili ne za tri tjedna, ostaje da se vidi, ali pobprojani rezultati ulijevaju samopouzdanje za polufinalni revanš koji će odlučiti ko će na megdan Betisu ili Valenciji.

Ono čime u Realu (kojem je Kup postao prioritet budući za Barcom zaostaju osam bodova) trebaju biti zadovoljni je način kako je ekipa djelovala u prvom El Clasicu Santiaga Solarija.
Mnogi su previdili tu činjenicu, ali bivši igrač Reala taktički je djelovao zrelo. Real je pritisnuo protivnika visoko i dominirao je sredinom terena u prvom poluvremenu.

I akcija za vodeći gol Reala je bila vrhunska, timska. Lucas Vazquez je pogodio iz blizine nakon odličnog prvog dodira i pametne asistencije Karima Benzeme na ubačaj Viniciusa. Ova dva igrača briljantno sarađuju već neko vrijeme i akcija je bila samo nastavak impresivnih predstava.

Ono što može da brine Solarija je način kako je Real primio gol, a to je opet zbog taktičke nedosljednosti i neodgovornosti Marcela. Cijelu noć ostavljao je ogroman prostor s desne strane što je na koncu iskoristio Malcom. Sasvim je nejasno šta se dogodilo s fantastičnim lijevim bekom Reala, ali njegov pad u formi vrlo je alarmantan i bilo bi iznenađujuće vidjeti ga kako započinje drugu utakmicu.

Gareth Bale je još jedan igrač na ivici. Velški krilni fudbaler propustio je idealnu priliku u finišu, u naduravanju s Marc-Andre Ter Stegenom, pa ako je ova utakmica nešto pokazala to je da su Vinicius, Benzema i Lucas trenutno prve napadačke opcije.

Kao rijetko kad konačan rezultat daje nam za pravo da se nadamo neizvjesnoj utakmici u revanšu. Remi 1:1 pokazao je da je Realova renesansa pod Solarijem itekako moguća, iako im još ništa ne garantuje prolaz. Tog 27. februara sve je u igri.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Dino_2000
Messi kad završi karijeru Barcelona će biti u rangu Levantea. Sinoć se sve vidilo.
12 0
Mase007
Kako su neki bili uvjereni da ce Barca dobiti 3,4 gola rqzlike hahahhahahah na kraju jedva x izvuklii e moji strucnjaci, balavurdijo
3 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi