Na svoj novi nastup u Ligi prvaka čekao skoro 17 godina: Posljednji put je mijenjao Dudeka

Englez za historiju takmičenja

Na svoj novi nastup u Ligi prvaka čekao skoro 17 godina: Posljednji put je mijenjao Dudeka

Edmir Škorić

City je već u prvoj utakmici slavio s 5:0 u Lisabonu i praktično je osigurao plasman u četvrtfinale. Na Etihadu nije bilo pogodaka, a 36-godišnji golman se neočekivano našao na terenu u drugom dijelu.

Prošlo je tačno 16 godina i 338 dana od njegovog posljednjeg nastupa u Ligi prvaka i to je najveća razlika između dva nastupa jednog igrača u ovom takmičenju.

Posljednji put kada je branio, bio je tinejdžer koji je zamijenio Jerzyja Dudeka na golu Liverpoola. Tada perspektivni golman je na gol stao 5. aprila 2005. godine, te je branio protiv Juventusa na Anfieldu u meču četvrtfinala. Dudek je imao problema s koljenom i zbog toga je Englez morao da brani.

Liverpool je te sezone osvojio Ligu prvaka, pobijedivši AC Milan u legendarnom finalu Istanbula. Dudek je bio junak tog susreta, a Carson je sjedio na klupi.

Sada mu je Pep Guardiola omogućio da ponovo stanae na gol, ubacivši ga umjesto Edersona u dvadesetak minuta prije kraja. Imao je odbranjen zicer igraču Sportinga Paulinha i pokazao da i dalje posjeduje velike kvalitete iako je tek treći izbor na Etihadu.

"Oduševljen sam poslom koji radi. Svakodnevno odlično sarađuje s Edersonom i Zackom Steffenom, a danas nas je spasio od poraza. Ima veliko poštovanje u svlačionici. Kad govori, svi ga slušaju. Dobro je imati nekog takvog u momčadi", rekao je Guardiola nakon utakmice.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Carson nikada nije napravio karijeru kakvu su mu predviđali. U Liverpoolu je prvo služio kao zamjena za Dudeka, a potom i Pepeu Reini. Englez je bio i na posudbama u Sheffield Wednesdayu, Charltonu i Aston Villi.

Od 2008. do 2011. Carson je bio golman West Bromwich Albiona, kasnije je branio za Bursasporu i Derby County. Od ljeta 2019. godine je u Manchesteru, a do sinoć je odigrao samo jedan meč i to u 36. kolu Premier lige prošle sezone, kada je City savladao Newcastle s 4:3.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...sjecam se te utakmice na Anfieldu,Carson vadio nemoguce,a Hyypia zabio za Liverpool i strpao Ibrahimovica u dzep...inace prvi susret Liverpoola i Juventusa nakon onog na Heyselu.
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije