Najbolji strijelci desetljeća u Bundesligi: Ibišević odlično kotira, vodeći bez konkurencije

U periodu od 1. januara 2010. do 31. decembra 2019. godine

Najbolji strijelci desetljeća u Bundesligi: Ibišević odlično kotira, vodeći bez konkurencije

A. Čaušević

U Bundesligi je tokom desetljeća na izmaku igrao veliki broj bh. fudbalera, a onaj s najdužim stažom je definitivno Vedad Ibišević. 

Ibišević od 2006. godine igra u Njemačkoj. Trenutno nastupa za Herthu, a prije toga u ovoj dekadi nastupao je za Hoffenheim i Stuttgart.

Zvanična stranica Bundeslige je objavila listu najboljih deset strijelaca od 1. januara 2010. do 31. decembra 2019. godine. Ibišević je na visokom sedmom mjestu.

Za taj period popularni Vedator je odigrao 269 utakmica u najjačem rangu njemačkog fudbala i postigao 93 gola. Otkako je pokidao ligamente u decembru 2008. godine u 11 sezona čak šest puta je imao dvocifren učinak.

Najbolji učinak u ovoj dekadi imao je u dresu Stuttgarta kada je u sezoni 2012/2013 u 15 navrata tresao protivničke mreže. Dobro mu ide i sa 35 godina jer je u dosadašnjem dijelu sezone zabio tri komada.

Ko je najefikasniji nije teško pogoditi. Naravno riječ je o Robertu Lewandowskom. Sjajni Poljak je u dresu Bayerna i Borussije Dortmunda na 307 utakmica strijelac bio čak 221 put. Pamti se njegovih pet golova protiv Wolfsburga za devet minuta u septembru 2015. godine.

Drugi na listi je Marco Reus sa 122 gola iz 243 utakmice. Taj učinak bi sigurno bio i bolji da fudbaler Borussije Dortmund nema stalnih problema s povredama. Tokom ove dekade igrao je i za Borussiju Moenchengladbach s kojom je imao i najbolji učinak u sezoni 2011/12 sa 18 golova.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Treći je Thomas Muller. Simbol minhenskog Bayerna na svom kontu u ovom desetljeću ima 107 golova. Slijede Mario Gomez sa 99 golova, Pierre-Emerick Aubameyang sa 98 golova te Arjen Robben sa 95 golova.

Iza Ibiševića na osmom mjestu je napadač Bayera iz Leverkusena Stefan Kießling sa 90 bodova. Deveti je bivši golgeter Schalkea 04 Klaas-Jan Huntelaar sa 82 gola, dok je deseto mjesto pripalo sjajnom Timu Werneru. Ovaj 23-godišnjak već ima 203 utakmice u Bundesligi uz 81 postignut gol.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Harison10
Molim vas da kada pišete ovakve članke napravite neki tabelarni prikaz...ovo je smor.. ili kada prije određene utakmice pišete sastave ekipa, nemojte ih pisati kao da pišete esej..napravite grafiku.... Dobronamjerna sugestija
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi