Najčudnije klauzule u historiji fudbala: Od zabrane da bude astronaut, do crvenih kopački

U ugovorima igrača se svašta može vidjeti

Najčudnije klauzule u historiji fudbala: Od zabrane da bude astronaut, do crvenih kopački

E. Čaušević

Ljetni prelazni rok uvijek donosi mnogo uzbuđenja u svijetu fudbala, a tako će sigurno biti i ove godine.

Transferi su jedna od najzanimljivijih stvari u fudbalu, a ovog ljeta čini se da uzbuđenja neće nedostajati. Također, prethodnih godina sve više se otkrivaju i klauzule koje pojedini igrači imaju u svojim ugovorima s klubovima, a u prošlosti su neke od njih bile zaista bizarne.

Klubovi se na sve načine pokušavaju osigurati kada potpisuju ugovore s nekim od igrača, a posebno ako je riječ o nekim "problematičnim" momcima. Zbog toga im zabrane da rade ono čega se najviše probojavaju.

Prethodnih godina vidjeli smo zaista dosta čudnih klauzula u ugovorima fudbalera, a Daily Mail odlučio je da izdvoji pet najbizarnijih ikad.

Na prvom mjestu našao se Luis Suarez koji je 2014. godine potpisao za Barcelonu, ali je debitovao tek tri mjeseca nakon početka sezone jer je bio suspendovan nakon što je ugrizao Giorgija Chiellinija na Mundijalu u Brazilu.

Barcelona je u ugovor stavila klauzulu da Suarez više ne smije da grize protivničke igrače, te da će platiti ogromnu novčanu kaznu ukoliko se to ponovo dok nosi dres Barcelone.

Oglasi

Na drugom mjestu je Stefan Schwarz koji je 1999. godine iz Valencije prešao u Sunderland. Nakon što je potpisao ugovor otkriveno je da je imao klauzulu u kojoj mu se zabranjuje da putuje u svemir.

Engleski klub je klauzulu "astronaut" dodao nakon što su saznali da je jedan njegov prijatelj kupio karte da oni putuju u svemir 2002. godine, ali se to nikada nije desilo. Ipak, klub nije htio ništa da rizikuje.

Na ovoj listi nalazi se i Rafael van der Vaart koji je 2015. godine potpisao za Betis. Van der Vaard je imao u ugovoru klauzulu prema kojoj mu se zabranjuje da nosi crvene kopačke.

Iz kluba su objasnili da crvene kopačke ne smije nositi jer su to boje gradskog rivala Seville. Van der Vaard je pristao na to i tokom igranja u Betisu je ispoštovao zahtjev ovog kluba.

Naravno, ova lista ne bi mogla proći bez Marija Balotellija. Italijan je u ugovorima tokom karijere imao razne klauzule, a jedna od njih se posebno ističe.

To se odnosi na klauzulu iz ugovora s Liverpoolom kada su Redsi zabranili Balotelliju da drastično mijenja svoje frizure i na taj način dolazi u centar pažnje, da se ne oglašava na društvenim mrežama nekim kontroverznim porukama kao ranije i da svojim ponašanjem bude primjer mlađim igračima.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Zbog toga nije ni čudo što se Super Mario na Anfieldu zadržao samo jednu sezonu i brže bolje se vratio u Milan gdje je ponovo mogao da bude onaj stari.

Na kraju ove liste nalazi se i nizozemski igrač Romeo Castelen koji je imao nevjerovatnu klauzulu u ugovoru što se plate tiče. Obično se igrači isplaćuju na mjesečnom ili godišnjem nivou, ali on je prvi i jedini u historiji koji se plaćao u ruskom klubu Volga Nishni za svaku minutu koju je proveo na terenu.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi