Objavljena nova lista najplaćenijih nogometaša na svijetu - Evropa ima samo jednog predstavnika!

Formirana nova nogometna sila

Objavljena nova lista najplaćenijih nogometaša na svijetu - Evropa ima samo jednog predstavnika!

Edmir Škorić

Prema listi koju je objavio francuski list Le Parisien, samo jedan nogometaš koji trenutno igra u Evropi nalazi se na listi od 10 najplaćenijih nogometaša na svijetu.

Francuski list Le Parisien objavio je deset najbolje plaćenih nogometaša na svijetu, uzimajući u obzir samo zarade koje igrači ostvaruju na račun ugovora sa svojim klubovima.

Ako su takvim listama tradicionalno dominirali nogometaši PSG-a, Real Madrida , Barcelone i ostalih europskih velikana, pogled na novu listu jasno pokazuje gdje se formirao novi centar moći.

Čak osam nogometaša na toj listi najplaćenijih trenutno igra u Saudijskoj Arabiji, jedan je u Sjedinjenim Državama, dok Evropa ima samo jednog predstavnika.

Nije teško pogoditi da iz SAD-a dolazi Lionel Messi. Bivši igrač Barcelone i PSG-a ovog je ljeta potpisao za Inter Miami i on godišnje zarađuje 45 miliona eura. Njegov donedavni saigrač Kylian Mbappe, koji je ostao u PSG-u, zarađuje 70 miliona eura po sezoni.

Oglasi

Na vrhu liste je Cristiano Ronaldo, kojem saudijski klub Al Nassr godišnje daje 200 miliona eura, a tron dijeli sa nekadašnjim saigračem iz Reala, Karimom Benzemom, koji također ima platu 200 mil. eura po sezoni.

Treće i četvrto mjesto rezervisano je N'Gola Kantea, Benzeminog saigrača iz Al Ittihada, te Neymara, koji je tek stigao u Saudijsku Arabiju potpisavši ugovor sa Al Hilalom. Navodi se da njih dvojica zarađuju po 100 miliona eura.

Među deset najplaćenijih su još Sadio Mane (40 mil. Al Nassr), Jordan Henderson (40, Al-Ettifaq), Riyad Mahrez (35, Al Ahli) i Kalidou Koulibaly (30 Al Hilal).

Klubovi iz Saudijske Arabije državnim novcem kupuju najveće zvijezde svjetskog nogometa, uglavnom one koji nastupaju u najjačim evropskim ligama, a sve je počelo kada je još početkom godine doveden Cristiano Ronaldo.

Nekoliko mjeseci kasnije uslijedila je prava ekspanzija Evropljana u Aziju i pitanje je hoće li to i kada prestati. Vjeruje se da Saudijci žele formirati najjaču ligu na svijetu te na ovaj način dobiti organizaciju Svjetskog prvenstva u budućnosti.

Iako postoje i oni koji su odbili da dođu u Saudijsku Arabiju, većina igrača, naročito onih u poznim godinama, ne može odoljeti basnoslovnim ugovorima koje im ponude.

Top Komentari

Mowzilla
Htjeli ste super ligu, evo vam je u vidu arapske na legitiman nacin. Cak ce im haman eto i klubovi ucestvovati u LP, divno...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi