Prije tačno 20 godina dogodio se historijski trenutak: "Pokušavali smo da ignorišemo..."

Debi Portugalca u Premier ligi

Prije tačno 20 godina dogodio se historijski trenutak: "Pokušavali smo da ignorišemo..."

Edmir Škorić

Tog 16. avgusta 2003. godine na utakmici Manchester Uniteda i Boltona u engleskoj Premier ligi debitovao je Cristiano Ronaldo, tada 18-godišnjak koji je doveden iz Sportinga.

Godinama unazad glavno nogometno pitanje bilo je: Ko je bolji - Ronaldo ili Messi? Definitivno je ovaj dvojac obilježio novu eru najvažnije sporedne stvari na svijetu. Impresivne karijere, brojni trofeji, velika individualna priznanja...

Danas, nažalost, obojica igraju izvan Evrope: Ronaldo za saudijski Al Nassr, a Messi u Inter Miamiju (SAD). A prije tačno 20 godina Ronaldo je stigao u Manchester United, kada je počela njegova nevjerovatna priča. Tada je imao 18 godina i bio je izuzetno talentovan, mada smo svi tek trebali da to spoznamo.

U 61. minuti utakmice Manchester United - Bolton (4:0) na terenu se pojavio Ronaldo. United se tog popodneva dosta mučio s Boltonom, do ulaska Portugalca bilo je samo 1:0, a onda je krenula simultanka dječaka koji je zamijenio legendarnog Nickyja Butta. Istina, nije zabio, ali mnogi su vidjeli da je to "viši nivo".

Izborio je tog dana kazneni udarac te napravio nekoliko driblinga i prodora, koji su u samo pola sata potpuno zaludjeli navijače Manchester Uniteda. Već se sutradan Ronaldovo lice pojavilo na naslovnim stranicama svih engleskih sportskih listova i rubrika, a George Best je njegovu igru ocijenio “nesumnjivo najuzbudljivijim debijem koji je ikada vidio”.

Oglasi

"Kad je ušao, moja prva misao nije bila 'U apsolutnoj sam nevolji, on će me živog odrati'" prisjetio se bivši igrač Boltona Nicky Hunt u razgovoru za BBC Sport.

"Upravo sam odradio 60 minuta i mislio sam da sam prošao dobro. Gubili smo samo 1:0 i za mene je to bio samo još jedan igrač. Bio je moj posao da odem i uhvatim se u koštac s njim. To sam i učinio. Smrskao sam ga - dvaput. Onda je trčao oko mene".

Došlo je to četiri dana nakon što ga je United potpisao za 12,2 miliona funti, i devet dana nakon što je Ronaldo odigrao magičnu utakmicu ​​za portugalski klub u predsezonskoj prijateljskoj utakmici protiv ekipe Sir Alexa Fergusona, koja se vraćala s naporne turneje od četiri utakmice po Sjedinjenim Državama.

Budući da je United također predao kultni dres s brojem sedam koji je ostao slobodan nakon odlaska Davida Beckhama u Real Madrid, svima je bilo jasno da je Ronaldo nešto posebno, neko za koga je legendarni Sir Alex Ferguson znao da je sve samo ne obični nogometaš.

Oglasi

"Pokušavali smo se pripremiti za našu prvu utakmicu i bila je sva pompa oko ovog 18-godišnjeg igrača u stilu Diega Maradone", rekao je Hunt, koji je dakle tada igrao za Bolton, pa je dodao:

"Pokušavali smo da ignorišemo, ali postojalo je sve veće i veće. Bio je u svim novinama, na svim TV programima i na internetu. Bilo je nemoguće ignorisati. Svako u profesionalnoj igri bi lagao da je igrao protiv nekoga s takvim ogromnim pedigreom i rekao da ga nije pogledao dok je izlazio na zagrijavanje. Kad sam ga vidio, bio je mršav. Bio je jako mršav igrač. Crna kosa s plavim pramenovima, pun akni. Mislite 'on je stvarno mlad, ne može biti tako dobar kao što govore', ali bio je".

Ronaldo Fergusona i danas naziva "nogometnim ocem", to je posebna osoba u njegovom životu, pa i bez obzira na loš rastanak sa Unitedom krajem prošle godine.

Kasnije će osvojiti tri prvenstva Engleske, dva Liga kupa i Ligu prvaka 2008. u Moskvi, kada je protiv Chelseaja zabio u igri, a promašio u raspucavanju jedanaesteraca, ali, s druge strane, nisu zabili ni Terry i Anelka. Bio je u dresu Manchester Uniteda i najbolji strijelac Premiershipa, evropska Zlatna kopačka i igrač godine u izboru FIFA-e. S Old Trafforda Ronaldo odlazi ljeta 2009. kada je Real za njega platio, onda rekordna, 94 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Igraće kasnije u Juventusu, vratiti se u Manchester, a onda otići u Saudijsku Arabiju. Sada s 38 godina ide prema kraju karijere, ali ostaće upamćen kao jedan od najboljih igrača svih vremena i bez ikakve sumnje najspremniji i najdisciplinovaniji.

Mnogi će reći da je Messijev talent dar od Boga, ali da si ga je Portugalac sam izgradio nevjerovatnom radnom etikom, disciplinom i velikim odricanjem.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti