Najstariji klub u Italiji spremio dresove za veliki jubilej, engleska zastava je neizostavna

Geona sutra slavi rođendan

Najstariji klub u Italiji spremio dresove za veliki jubilej, engleska zastava je neizostavna

Teme:

Geona je sa devet titula prvaka četvrti najupsješniji klub u Italiji, ali i najstariji.

Naime, Genoa CFC je prvi zvanično registrovani fudbalski klub u Italiji, a sutra će popularni "Grifoni" proslaviti svoj 125. rođendan.

Ovaj klub je osnovan prije 125 godina kao Genoa Cricket and Atheltic Club od strane Engleza koji su u to vrijeme živjeli u Italiji i željeli da imaju svoj klub i van domovine.

Prvobitno su kriket i atletske discipline bili primarni u Genoi, ali je primat s vremenom uzeo fudbal i može se reći da je ovaj klub jedan od najvećih u Italiji iako odavno kaska za Juventusom, Romom, Interom, Milanom ili Napolijem.

Genoa je osnovana 7. septembra 1893. godine, a u klubu su spremili posebne rođendanske dresove. Tako će se na dresovima nalaziti i natpis "7 settembre 1893-2018", kao i simbol Scudetta, ali i engleska zastava u čast osnivača kluba. Engleska zastava se i inače nalazi na grbu Genoe, a naći će se i na ovom "slavljeničkom".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Odštamapane su i rođendanske markice, ali su svačani događaji odgođeni u znak poštovanja na žrtve nedavne tragedije koja je zadesila Đenovu kada se srušio vijadukt u ovom gradu.

Top Komentari

19211921
to je grb sv. juraja,simbol grada genove,na dresovima i rivala sampdorie. simbol koristen i na zastavi engleske i grbu grada milana (cesto na dresovima intera i milana takodjer). u ovom slucaju simbol grada genove,nikakve veze sa englezima osnivacima itd
4 2
Mu'min Juventino FKS
To je simbol prvenstveno oni gadova sto su se borili protiv nas, templara, zbog toga je to sranje toliko popularno. Uglavnom ne volim geonu prvo zbog ruznih dresova drugo zbog engleske zastave. Kod drugih klubova nije ovako u stilu engleske zastave, samo kod đenove i dobro je ss.ba napisao.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi