Nakon pobune klubova oglasio se i NS FBiH: Ugovor sa m:telom isključivo u interesu klubova

Objavili saopštenje

Nakon pobune klubova oglasio se i NS FBiH: Ugovor sa m:telom isključivo u interesu klubova

E. Čaušević

Klubovi iz Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine danas su poslali saopštenje na adresu NS FBiH u kojem su iskazali nezadovoljstvo da svi klubovi moraju na dresovima i opremi isticati logotip kompanije m:tel.

NS FBiH nedavno je potpisao sponzorski ugovor s kompanijom m:tel, a klubovi su dobili zadatak da moraju na svojim dresovima i opremi imati logotip ove kompanije.

Međutim, klubovi iz Prve lige FBiH nisu bili oduševljeni ovom odlukom, te su odlučili to jasno pokazati. Naime, svi klubovi su na adresu federalnog Saveza odlučili poslali saopštenje u kojem su poručili da nemaju namjeru prihvatiti naložene obaveze niti nositi logotip novog sponzora Prve lige FBiH.

"U skladu sa dopisom NS FBIH koji je upućen svim klubovima Prve lige FBiH, a u vezi potpisanog sponzorskog ugovora između NS FBiH i sponzora m:tel i naloženih obaveza klubovima koje trebaju biti izvršene do odigravanja utakmica 5. kola, obavještavamo Vas da ne prihvatamo naložene obaveze, niti sponzorstvo na način kako stoji u pomenutom dopisu.

Naime, brendiranje na način kako se to traži u dopisu ne možemo izvršiti iz razloga što obim brendiranja i još uvijek ne izdvojena sredstva nisu u realnom odnosu imajući u vidu koliko sredstava klubovi dobiju od drugih sponzora i kakve reklamne usluge im pruže za ta sredstva.

Stoga predlažemo održavanje zajedničkog sastanka predstavnika svih klubova Prve lige FBiH sa predstavnicima NS FBiH i mtel-a u što kraćem roku na kojem bi definisali sve detalje oko realizacije potpisanog ugovora.

Do tada, obavještavamo Vas da nećemo vršiti reklamiranje, niti bilo kakvo brendiranje navedenog sponzora", poručili su klubovi iz Prve lige FBiH.

Stigao odgovor NS FBiH

Međutim, nakon svega odlučili su da se oglase i iz Nogometnog saveza FBiH. Oni su poručili da je ugovor s m:telom isključivo u interesu klubova, te da će za period sponzorstva od tri godina klubovima od ove kompanije pripasti skoro 600.000 KM.

Saopštenje NS FBiH vam prenosimo u cjelosti:

"Povodom informacija objavljenih u medijima kao i dopisa klubova m:tel Prve lige FBiH a vezano za realiziranje ugovornih obaveza iz zaključenog ugovora sa firmom m:tel, NS FBiH informira javnost o sljedećem:

Nogometni savez Federacije BiH i firma m:tel 13.08.2020. godine zaključili su sponzorski ugovor o sponzoriranju m:tel Prve lige Federacije BiH i to za tri takmičarske sezone.

Sponzorskim ugovorom firmi m:tel je osiguran status generalnog sponzora m:tel Prve lige FBiH, a klubovima ostaje otvorena mogućnost zaključivanja bilo kojih drugih sponzorskih ugovora.

Ugovorena cijena za pružanje reklamno-propagandnih usluga i ustupanje prava emitiranja utakmica m:tel Prve lige FBiH za jednu takmičarsku sezonu iznosi 195.000 KM što za tri sezone ugovora iznosi gotovo 600.000 KM.

Ugovor NS FBiH sa firmom m:tel, kao i ugovor drugog entitetskog saveza o sponzoriranju prvih entitetskih liga sastavni su dio ugovora koji je Nogometni/Fudbalski savez BiH zaključio sa m:telom na tri godine i NS FBiH ga je podržao u cilju stvaranja pozitivnog sportskog ambijenta u Bosni i Hercegovini rukovodeći se činjenicom da će klubovima biti osigurana značajna finansijska sredstva koja prethodnih godina nisu imali priliku uživati.

Značajno je istači da je cjelokupan iznos finansijskih sredstava iz ugovora sa m:telom predviđen isključivo za podmirenje troškova klubova u takmičenju m:tel Prve lige FBiH.

Ugovor je zaključen prvenstveno iz razloga da se klubovima osigura finansijska potpora u takmičenju, a firma m:tel je prvi generalni sponzor takmičenja m:tel Prve lige FBiH od kako se organizira to takmičenje i NS FBiH iskazuje zahvalnost m:telu za ponuđenu a zatim i ugovorenu saradnju i podršku.

NS FBiH je odmah po zaključenju ugovora sa dužnom pažnjom ispunio svoje obaveze, ostvario uspješnu saradnju sa m:telom i blagovremeno obavijestio klubove m:tel Prve lige FBiH o obavezama koje prema ugovoru trebaju izvršiti klubovi a odnose se na brendiranje i isticanje logotipa m:tela.

Sastavni dio ugovora sa m:telom je preuzimanje TV prava koja prema Statutu NS FBiH pripadaju Nogometnom savezu FBiH kao organizatoru takmičenja m:tel Prve lige FBiH, te će utakmice nakon u proteklim sezonama uspješno realiziranim TV direktnim prijenosima na City TV, u direktnim TV prijenosima biti emitirane na Arena sport TV sa velikom gledanošću u šest država bivše Jugoslavije.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

NS FBiH je spreman svim svojim kapacitetima poduzimati naredne korake u osiguranju boljih uslova za takmičenje u m:tel Prvoj ligi FBiH što podrazumijeva i iznalaženje dodatnih finansijskih sredstava u cilju pružanja što veće potpore klubovima uključenim u takmičenje. NS FBiH će takođe poduzimati mjere na podizanju organizacionog nivoa i kvaliteta takmičenja u m:tel Prvoj ligi FBiH za što je neophodna nesebična i iskrena podrška svih klubova.

U cilju upoznavanja klubova sa odlukama o raspodjeli sredstava iz ugovora sa m:telom i prevazilaženja svih eventualnih nejasnoća, NS FBiH će u narednom periodu održati sastanak sa predstavnicima klubova m:tel Prve lige FBiH".

Top Komentari

Zeleni_zub
Ljudi dragi, kako oni to kazu 600.000, a tri sezone I 16 klubova. Kad ti podijelis, Znaci da klub dobija 1000 maraka mjesecno I treba da ustupi sve glavne pozicije na stadionu I prenose. Kako klub da funkcionise sa 1000 maraka mjesecno, to je na 25 igraca po 400 bez poreza. Gdje je tu matematika I logika. **** te 1000 maraka mjesecno, od toga ne moze prezivjet cetvoclana porodica, a ne sportski kolektiv.
14 0
Ivica_Osim8
Sto Borac ne nosi zastavu BiH na dresu
13 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi