Nakon što je Merkel rekla "da", sutra klubovi odlučuju o datumu povratka na teren

Zakazan DFL-ov sastanak

Nakon što je Merkel rekla "da", sutra klubovi odlučuju o datumu povratka na teren

Danas je održan sastanak njemačke vlade na kojem se, između ostalog, raspravljalo o fudbalskoj sezoni u ovoj državi i njenom nastavku nakon dugotrajne pauze zbog pandemije novog koronavirusa.

Epilog sastanka bila je konačna odluka kancelarke Angele Merkel da odobri nastavak sezone 1. i 2. Bundeslige.

Za sada je njemački profesionalni klupski samo dobio zeleno svjetlo za nastavak sezone prekinute polovinom marta. Konkretan termin nastavka i dalje je predmetom rasprave.

Na pomenutom sastanku je tek zaključeno da se utakmice mogu nastaviti igrati od polovine maja. U igri su tako, prema onome što se može pročitati u njemačkim medijima, tri datuma - 15., 22. i 29. maj.

Konačni datum nastavka će, međutim, biti "izabran" sutra na sastanku DFL-a, a glas o načinu i tačnom terminu nastavka sezone u Njemačkoj će imati i svi klubovi iz prva dva ranga.

Donošenje konačne odluke je zadatak DFL-a (Deutsche Fussball Liga), koji je i organizator sutrašnjeg sastanka. Ipak, odluka će biti donijeta tek nakon što o temi zbog koje se sastanak i održava rasprave i svoje stajalište iznesu predstavnici svih 36 klubova 1. i 2. Bundeslige.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Tako će i njemački klubovi kroz ravnopravnu raspravu direktno uticati na donošenje konačne odluke.

Možemo slobodno zaključiti da bi i naš domaći fudbal mogao naučiti dosta toga od Nijemaca, pa i o načinu donošenja odluka. Njemačka (država, savez, liga) je u proces odlučivanja, logično, uključila i klubove jer se upravo o njihovoj neposrednoj budućnosti odlučuje za razliku od BiH gdje je značaj klubova devalviran do te mjere da im preostaje samo da iz medija čitaju obavijesti o svojim predstojećim aktivnostima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi