Namješten meč zadnjeg kola LaLige? "Samo sedmorici je plaćeno..."

Operacija Oikos

Namješten meč zadnjeg kola LaLige? "Samo sedmorici je plaćeno..."

U akciji španske policije kodnog naziva "Operacija Oikos" prije nekoliko dana uhapšeno je više osoba povezanih sa novodnim namještanjem utakmica, a među njima su i dobro poznati bivši fudbaleri.

Sada su španski mediji otkrili da su se među uhapšenima vodili razgovori o namještanju utakmice posljednjeg kola španske LaLige između Valladolida i Valencije.

U namještanje konkretnog meča su navodno upleteni bivši fudbaleri Raul Bravo, Carlos Aranda i Borja Fernandez, a cilj čitave operacije je bio da Valencia pobijedi u oba poluvremena.

To se i desilo, ali se navodno Raul Bravo, nekadašnji fudbaler Real Madrida, unervozio kada je saznao da je Getafe ponudio finansijsku nagradu Valladolidu ukoliko ovaj tim ne izgubi meč protiv Valencije.

Inače, Getafe i Valencia su se u posljednjem kolu sezone 2018/2019 španskog šampionata borili za plasman u Ligu prvaka. Dva tima su u posljednje kolo ušla sa istim brojem bodova i borili su se za četvrto mjesto. Na kraju je u LP otišla Valencia.

Estebann Urreiztieta, novinar El Munda, je objasnio čitavu situaciju.

"Postoje ozbiljne indikacije da je Raul Bravo otišao u Valladolid 48 sati prije odigravanja utakmice, gdje se trebao sastati sa Borjom i navodno razgovarati o potencijalnom angažmanu u omladinskom pogonu Valladolida", rekao je Urreiztieta, ali mnogi sumnjaju da je gore navedeno bio stvarni razlog puta Raul Brava u Valladolid.

"Međutim, informacije iz istrage govore da je Raul Bravo postao jako nervozan nakon što je sve već bilo dogovoreno jer je saznao da Getafe nudi dva miliona eura Valladolidu za pobjedu nad Valencijom", istakao je Urreiztieta.

Španski El Mundo je došao i do dijelova razgovora između članova optužne grupe.

"Niko ne smije znati"

Tako su, navodno, samo neke od poruka koje je Carlos Aranda slao svojim "kolegama", ali i igračima sljedeće:

"Sedmorica igrača su 'kupljena', ništa više..."

"Uloži 10 hiljada eura i dobit ćeš 20."

"Slušaj brate, Valencia dobija prvo i drugo poluvrijeme, uredu?"

"Slušaj me, dobijaju prvo i drugo poluvrijeme, pobjeđuju utakmicu. Vidi, znaš o čemu se radi, niko ne smije saznati. Baš niko, ni tvoji prijatelji... Niko."

Inače, Valencia je u posljednjem kolu na gostovanju kod Valladolida slavila sa 0:2 i izborila plasman u Ligu prvaka. Šišmiši su oba poluvremena dobili sa po 0:1.

Sa druge strane, Getafe je remizirao sa Villarrealom i ostao bez plasana u LP.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Kada je "Operacija Oikos" u pitanju očekuju se nove informacije i potezi španskih vlasti.

Klubovi koji se pominju u medijskim navodima se još nisu oglašavali po ovom pitanju...

Top Komentari

Mica
sevilja u lp a valenciu kaznit novcano sve israce i bodove oduzrt sa -10 sezonu d startaju.
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi