Navijači Lazija: Fudbalska sramota

Nije im mjesto na tribinama

Navijači Lazija: Fudbalska sramota

Teme:

Svaka čast Ciru Immobileu, Senadu Luliću, Sergeju Milinković-Saviću i Simoneu Inzaghiju koji sa svojim fudbalerima radi odličan posao, ali Lazio je sa pravom jedan od omraženijih klubova u Evropi i to zbog sramnih ispada njegovih navijača. 

Mašineriju Simonea Inzaghija je pravo uživanje gledati ove sezone. Njegov Lazio uspio je napraviti gotovo nemoguće prije dvije sedmice kada su na gostovanju porazili Juventus u okviru Serije A sa 2:1. Rimljani se trenutno nalaze na 4. mjestu italijanske lige sa samo tri boda manje od lidera Napolija, ali trud i znanje igrača ovog kluba u sjenu su bacili navijači. 

Njihovi simpatizeri su najomraženiji u Italiji, a postoji i kvalitetan razlog, da ne kažemo sramotan. Njihov sinoćnji fašistički ispad na meču u gostima protiv Bologne samo je jedan u nizu takvog tipa. Oni su bojkotovali početak utakmice protiv Bologne kako ne bi čuli čitanje dijela Dnevnika Anne Frank, a nakon toga su skandirali fašističke slogane te su dizali desnicu u zrak. 

Navijači rimske ekipe imaju dugu historiju istih ili sličnih ispada, a mi ćemo vas podsjetiti samo na najnovije. Prije nekoliko godina vrijeđali su svog igrača Djibrila Cissea zato što nisu bili zadovoljni njegovim igrama. "Djibril je veliki majmun" i "Umri crno đubre, navijači Lazija te mrze", samo su neke od poruka koje su se tada našle na njegovom Twitteru profilu. Najnoviji primjer je vrijeđanje defanzivca Napolija Kalidoua Koulibalyja. Tada je Lazio kažjen sa dvije utakmice bez prisustva publike te sa 50.000 eura. 

Potražite više informacija na temu Serie A:

Iako su sinoć igrači Lazija istrčali na teren u majicama Anne Frank, koju su navijači Lazija i ranije vrijeđali, to im nije puno pomoglo da objasne svojim navijačima šta znači poštovanje. Inače, Anne Frank je židovska djevojkčica koja je u svom Dnevniku tokom Drugog svjetskog rata opisivala patnju Židova, a postala je i simbol njihovog stradanja. 

"Nismo mi rasisti, nego su oni crni", jednom prilikom glasila je poruka na transparentu navijača Lazija, a mi bismo rekli "Niste vi navijači i nije vam mjesto na tribinama".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi