Navijači zbunjeni zbog žrijeba, selektor Holandije čak planira da ga bojkotuje

Sve se unaprijed zna

Navijači zbunjeni zbog žrijeba, selektor Holandije čak planira da ga bojkotuje

E. Škorić

Sve se mijenja, vremenom, to je normalno, ali čini se da nogomet doživalja šokantne promjene iz godine u godinu i sve je izgubilo čar.

I dok se prije neizvjesno čekao svaki žrijeb pod okriljem FIFA i UEFA, danas to više i nije slučaj.

Manje-više se sve unaprijed zna, pa se čovjek zapita gdje je nestala ona strast prema nogometu, prema žrijebanju parova, nestrpljivostt, napetost... Uglavnom, danas je odžran žrijeb u Nyonu na kojem su pobjednici Liga nacija, njih 16, dobili zvanično rivale u polufinalu baraža i saznali su gdje će se igrati finala.

BiH je jedna od 16 tih selekcija koja će pokušati da se nađe na Euru. Do sada je nastup na EP izborilo 20 selekcija, čekaju se još četiri pobjednika baraža u Ligi nacija. Mi se nadamo da ćemo se i mi tamo naći kroz baraž u Ligi B Ligi nacija. Izabranici Roberta Prosinečkog 26. marta igraju protiv Sjeverne Irske, a ako prođu, 31. marta protiv Slovačke ili Republike Irske. Oba meča Zmajevi će igrati u Zenici.

No, hajde da se vratimo na sami žrijeb. Šta je to sve izgubilo smisao i zbog čega je javnost ogorčena, a ne samo javnost nego i dosta igrača i selektora. Kevin de Bruyne ga je nazvao sramotnim, selektor Holandije Ronald Koeman čak odbija krajem mjeseca doći na "glavni" žrijeb.

Ovaj žrijeb i novi UEFA format mnoge su navijače zbunili, dok France 24 piše da su glavni problemi navijača sljedeći:

"Činjenica da će pobjednici baraža biti poznati tek dva i pol mjeseca prije početka Evropskog prvenstva (12. juni), dok Belgija već zna dva protivnika i od danas može početi s pripremama.

- Emocije koje obično prate svaki žrijeb ovog su se puta smanjile, kao u slučaju Belgije, budući da će zemlje domaćini igrati domaće utakmice, a neke momčadi moraju biti odvojene iz geopolitičkih razloga.

- Ukrajina i Rusija ne mogu se suočiti jedna s drugom zbog sukoba u istočnoj Ukrajini. Zbog toga je Belgija već svjesna da će se suočiti s Rusijom i Danskom, koje će igrati domaće utakmice. U međusobnom okršaju Danske i Rusije, Danska će biti domaćin u Kopenhagenu što je također odlučeno žrijebom.

To su samo neke u nizu nejasnoća i nelogičnosti koje donosi novi UEFA-in format i žrijeb u kojem se uglavnom sve zna.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U grupi B se dakle već zna da igraju Belgija, Rusija i Danska, Ukrajina i Holandija su u grupi C kao i pobjednik iz baraža Lige A ili Lige D.

Engleska je u grupi D, a tu će joj se pridružiti i pobjednik baraža u Ligi C. Bh. reprezentacija će, u slučaju da izbori Evropsko prvenstvo kroz baraž, igrati u grupi E sa Španijom. Eto, dosta toga se zna, to i nervira mnoge zaljubljenike u najvažniju sporednu stvar na svijetu, ali UEFA-ina pravila se moraju poštovati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi