Navršava se 10 godina od najveće prevare i nepravde u historiji ove igre

Kako su Francuzi otišli na SP 2010...

Navršava se 10 godina od najveće prevare i nepravde u historiji ove igre

E. Škorić

Francuska je na Stade de Franceu u Parizu 19. novembra 2009. godine odigrala 1:1 protiv nogometaša Irske nakon produžetaka te time sačuvala 1:0 pobjedu iz prve utakmice u Dublinu.

Francuskoj je bilo dosta teško da dođe do Svjetskog prvenstva, ali presudio je pogodak koji je postigao William Gallas u 13. minuti prvog produžetka. Jedan od najkontroverznijih u nogometnoj historiji, bez ikakve dileme.

Svemu je prethodio detalj kada je Thierry Henry doslovno šakom uštopao jednu loptu koja mu je bježala u gol-aut, proslijedio je tačno na glavu Gallasa koji je potom loptu smjestio u praznu mrežu Iraca. Shay Given ništa nije mogao, a protesti Iraca bili su uzaludni.

Da sve to po Irce bude još gore, pri ubacivanju su čak dvojica Francuza za nijansu bili u ofsajdu, ali sudac utakmice, Šveđanin Martin Hansson, nije reagovao.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tako su Francuzi prevarom, nepravdom i donekle srećom otišli na Svjetsko prvenstvo. Te godine je baraž igrala i naša reprezentacija, no poraženi smo od Portugala u dva meča, dok je Ukrajina poražena od Grčke, a Rusija od Slovenije.

Top Komentari

snickers09
Nakon cega je uslijedila kompenzacija u sljedećem barazu Irska-Estonija...postena UEFA/FIFA
3 0
Strucnjak12345
I onda kažu Henry veliki igrač, ovo nije odlika velikog igrača
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti