Bjelica: Imao sam 25 igrača u timu, 20 ih je pušilo...

Dok je radio u Italiji

Bjelica: Imao sam 25 igrača u timu, 20 ih je pušilo...

E. Škorić

Smiju li profesionalni fudbaleri piti alkohol i pušiti cigarete? Prema riječima hrvatskog trenera Berlina Nenada Bjelice, odgovor je "da".

Nenad Bjelica radio je u Austriji, potom vodio Speziju, Lech Poznan, zagrebački Dinamo, Osijek, Trabzinspor, a prošle godine sjeo je na klupu Union Berlina, čiji je trener i danas.

Ovaj 52-godišnjak trenutno brine o njemačkom bundesligašu Union Berlin – i bori se za ostanak u ligi. U ostvarenju cilja Bjelica se oslanja na željeznu disciplinu.

"Način na koji trenirate je isti način na koji igrate vikendom. Ne možete pobijediti samo sa zabavom", kaže Bjelica u intervjuu za SportBild.

Bjelica kaže da ima principe. Jedan od njih - Zabranjeno je žvakanje žvakaćih guma tokom treninga. "Jednom se u mojoj karijeri dogodilo da je igrač progutao žvakaću gumu tokom treninga i skoro se ugušio", rekao je Hrvat.

Oglasi

Zanimljivo, pivo je dopušteno, a trener dopušta i pušenje. "Oni su odrasli ljudi, znaju šta je dobro za tijelo - a šta nije. Kad sam bio trener u Spezia Calcio u sezoni 2014/15, 20 od 25 igrača je pušilo. Tada sam mogao reći da im to zabranjujem, ali nisam".

Uspjeh dokazuje da je u pravu. Bjelica je sa Dinamom dvaput postao prvak Hrvatske i odveo WAC u Bundesligu. I također radi dobro i u Berlinu. Kad je krajem novembra preuzeo Union, klub je bio na pretposljednjem mjestu sa samo sedam bodova. Klub je sada 14. s 25 bodova.

Na klupi Berlinaca je sjedio 15 utakmica, ostvario pet pobjeda uz četiri remija i šest poraza. Davne 2000. godine je kao veoma uspješan fudbaler izabran za hrvatskog igrača godine.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Tada je nastupao za Osijek, a prethodno je u Španiji igrao za Albacete, Betis, Las Palmas, dok je nakon Osijeka igrao u Njemačkoj (Kaiserslautern) i Austriji (Admira Wacker, Karnten). Ima i devet nastupa za seniorsku reperzentaciju Hrvatske.

Bjelica je po ocu crnogorskih korijena, a po majci ima hrvatsko porijeklo. Rođen je u Osijeku. Još 1997. godine se oženio sa suprugom Senkom s kojom ima dva sina, Luku i Luana.

Top Komentari

AlphaStrong
@BosanskaSvedska vidi brate našeg voje jest se razlajao, gluho bilo, a nešto Allaha spominje. Ccc tobe jarabbi
2 0
HamzaVojvoda
Cuti da si kod ovog svedjanina @BosanskaSvedska i njegovog dupelizca @AlphaStrong pusili bi ti qurac obojica zajedno sa narhilom
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi