Nestorović: Treba nam što više utakmica

Mlada reprezentacija uskoro u pogonu

Nestorović: Treba nam što više utakmica

Adnan Beganović

Osim seniorske reprezentacije krajem ovog i početkom narednog mjeseca u pogonu će biti i mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Izabranici Darka Nestorovića će 31. maja u Trening kampu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine snage odmjeriti sa olimpijskom selekcijom (U-23), dok će tri dana kasnije u Sloveniji odigrati prijateljski susret sa Azerbejdžanom.

"Dobro će nam doći ove dvije provjere, treba nam što više utakmica. Spisak igrača je uglavnom zaokružen, tu je nekih 25 momaka na koje se računa, ali mogu vam otkriti da će biti i par novih imena. Pratim sve igrače koji imaju pravo nastupa za našu selekciju, pogotovo ove iz Premijer lige. Smatram da se igračima iz Premijer lige treba pokloniti velika pažnja i tako će biti i u budućnosti. Sve je do njih, oni koji standardno i dobro igraju u svojim klubovima biće nagrađeni pozivom", za SportSport.ba je istakao selektor bh. mlade reprezentacije Darko Nestorović.

Mlada reprezentacija nije dobro otvorila kvalifikacije, no u posljednja dva susreta protiv Engleske i Kazahstana vidio se pomak u igri što svakako ohrabruje.

"Rezultat je uvijek bitan, no isto tako je bitno da budemo da tako kažem, ispostava za A selekciju. Evo na posljednjem spisku selektora Mehmeda Baždarevića naći će se čak četvorica igrača iz mlade reprezentacije. Radi se o golmanima Karačićiu i Piriću, te napadačima Bajiću i Hodžiću. To je svakako sjajna stvar. Ima još mladih igrača na koje se treba obratiti pažnje", ističe Nestorović.

Selektor mlade reprezentacije BiH s mnogo pažnje prati i nastupe juniorske i kadetske selekcije.

"Naravno da pratim igre svih omladinskih selekcija. Kadeti su prijatno iznenađenje, kvalifikacije su odradili sjajno, a i na Evropskom prvenstvu su odigrali zapaženo. Gledao sam sve njihove utakmice, kao i utakmice juniorske selekcije u kvalifikacijama. U kadetskoj selekciji ima nekoliko izvanrednih mladih igrača pred kojima je svijetla budućnost. Ne bih o imenima jer se radi o mladim igračima i tu moramo biti oprezan. Prelazak iz kadeta u juniore je po meni za mlade igrače najopasniji i tu se izgubi dosta mladih fudbalera koji su mnogo obećavali. Dobro je i to što su sada u mladoj reprezentaciji svi igrači izuzmemo li Smaila Prevljaka koji su prolazili kroz mlađe selekcije", istakao je Nestorović.

Nestorović je tokom cijele sezone pratio dešavanja u Premijer ligi.

"Svake sedmice sam gledao po nekoliko utakmica. Iskreno, žao mi je što Sloboda nije osvojila niti jedan trofej. Tokom cijele sezone su po mom mišljenju igrali najbolji fudbal, no na kraju su ostali praznih ruku. Zrinjski je ekipa koja je imala najviše dobrih igrača i to se pokazalo kao dobitna formula. Zrinjski ima 25 igrača i izostanak par standardnih nikad se nije osjetio. To je i odlučilo trku za prvaka. Široki je uvijek tu u vrhu, dok su razočarali Željezničar i Sarajevo. To su klubovi od kojih se uvijek očekuje najviše i u ovoj sezoni su bili ispod očekivanog nivoa. Radnik je prijatno iznenađenje i na  kraju su stigli do velikog uspjeha. Za fudbal u Semberiji njihov trofej je od veliko značaja. Šest klubova je napustilo društvo najboljih, a među njima je i Borac. Svakako da je to velika šteta, ali problemi Borca traju više godina i na kraju se desilo to što se desilo", govori Nestorović i dodaje.

"Međutim, i pored toga što je Radnik iznenađujuće stigao do trofeja u Kupu za mene je najprijatnije iznenađenje Čelik. Pored svih problema Čelik je sezonu okončao na sjajnom šestom mjestu. Imaju Zeničani sjajnu ekipu koji kolega Beganović s klupe predvodi na pravi način i velika je šteta što je situacija oko kluba takva kakva jeste. Mislim da je vrijeme da se svi pomire, da se pronađe zajednički jezik i da Čelik konačno krene tamo gdje mu je i mjesto, prema vrhu bh. fudbala".

Narednog mjeseca počinje i Evropsko prvenstvo, a kako i svi ljubitelji fudbala, tako i Nestorović s nesptrpljenjem očekuje prvu utakmicu.

"Šteta što se nismo plasirali. Mislim da nam je i za nas bilo mjesta u Francuskoj. Pratit ću utakmice, a ako ćemo gledati po klupskoj sezoni, onda je Španija najveći favorit. Svakako da ne treba zaboraviti Njemačku, ali siguran sam da će kao i uvijek biti i neko iznenađenje koje će stići do same završnice", zaključio je Nestorović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti