Neymar došao na suđenje u Barcelonu desetak sati nakon utakmice, zijevao je i smijao se

Počelo suđenje Brazilcu

Neymar došao na suđenje u Barcelonu desetak sati nakon utakmice, zijevao je i smijao se

Edmir Škorić

U Barceloni je počelo suđenje za transfer Neymara. Sam igrač pojavio se na optuženičkoj klupi, samo desetak sati nakon prvenstvene utakmice u Francuskoj.

Slučaj se odnosi na njegov prelazak u Barcelonu iz Santosa 2013. godine. Investicijsko društvo DIS, koje je tada imalo 40 posto prava na igrača, traži kaznu od pet godina zatvora za igrača koji trenutno zastupa boje PSG-a. Vjeruje da je izgubila novac jer je igračeva vrijednost bila podcijenjena. Među optuženima su i bivši aktivisti oba kluba.

Brazilac je u nedjelju nastupio u prvenstvenoj utakmici PSG-a protiv Marseillesa u kojoj je postigao jedini gol u 1:0 pobjedi svog tima. Pojavio se u katalonskoj prijestolnici u ponedjeljak ujutro i sa aerodroma direktno otišao na saslušanje.

S njim su bili i roditelji. Kako prenosi agencija Reuters, fudbaler je u hodnicima sreo bivšeg predsjednika katalonskog kluba, također optuženog u slučaju, Sandra Rosella. Tokom razgovora bio je odlično raspoložen.

U sudnici je izgledao kao da mu je dosadno, u jednom trenutku je zijevnuo. Nasmijao se kada mu je Jose Manuel del Amo Sanchez, koji je vodio suđenje, rekao da je sigurno umoran jer je postigao jedini gol u nedjelju.

Dva sata kasnije, uz saglasnost sudije, Brazilac je napustio sudnicu. Sam bi trebao svjedočiti u petak. Presuda će biti izrečena 31. oktobra. Do tada će biti ispitani ostali optuženi i svjedoci.

Oglasi

Još jedna bitka na sudu

Ovo je druga verzija spora. Neymar je odbacio optužbe, ali je izgubio žalbu na španskom Vrhovnom sudu 2017., što je otvorilo put nadolazećem suđenju.

Španski tužioci za igrača traže dvije godine zatvora i kaznu od 10 miliona eura, dok za Rosella traže pet godina zatvora, kao i kaznu od 8,4 miliona eura za katalonski klub.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Očekivanja DIS-a od ovog sudskog spora su zaista velika i ova kompanija za fudbalera traži pet godina zatvora, traži zatvorsku kaznu i za Rosella i Bartomeua te kaznu od 149 miliona eura za optužene.

Neymarovi advokati, u izjavi objavljenoj prije nekog vremena, rekli su da španski sudovi "nemaju nadležnost za progon porodice i njihovih N&N kompanija" jer su djelovali kao brazilski državljani izvan Španije. Napomenuli su da navodno počinjeni zločini nisu kažnjivi u Brazilu.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi