Najteža odluka u karijeri Xavija Hernandeza, a žrtva će biti njegov veliki prijatelj

U četvrtak promjena

Najteža odluka u karijeri Xavija Hernandeza, a žrtva će biti njegov veliki prijatelj

Edmir Škorić

Prošla sedmica bila je užasna za Barcelonu, a najviše kritika otišlo je na račun dugogodišnjeg veznjaka Sergija Busquetsa.

Kapiten Barce je u mečevima s Interom (3:3) u Ligi prvaka i sa Real Madridom (1:3) u La Ligi bio užasno loš i mnogi su ga nazvali glavnim krivcem za poraz u El Clasicu, gdje je katalonski tim bio neuvjerljiv i potpuno je zasluženo doživio poraz, a shodno tome i prepustio ljutom rivalu prvo mjesto na tabeli.

Busquets ima 34 godine i pripadaju mu velike zasluge za ranije uspjehe Katalonaca, ali čini se da više nije, poput Gerarda Piquea, za igranje na najvišoj razini i da se jednostavno "matorci" ne uklapaju u Xavijev projekt.

"Fatalan u svakom pogledu. Totalno izgubljen na terenu, nesiguran pri donošenju odluka, pun pogrešaka u igri i osrednji u primanju lopte. Očito je da nema snage za igranje u ovako zahtjevnim utakmicama. Ne može faulirati Kroosa", opisao je očajnu igru Busquetsa ugledni madridski AS.

U ponedjeljak je novinar "Asa" specijaliziran za informacije FC Barceloni, Javier Miguel, objavio da u četvrtak u prvenstvenoj utakmici protiv Villarreala Sergio Busquetsa više neće biti u glavnoj postavi Barce.

"Sergio Busquets trebao bi dobiti pauzu nakon što je odigrao gotovo sve od reprezentativne pauze. Ali također je njegova izvedba na El Clasicu izazvala veliku zabrinutost među stručnim štabom - ni u jednom trenutku nije mogao voditi tim, bio je prigušen intenzitetom veznog reda Real Madrida. i bio je glavni krivac za prvi gol, ne mogavši zaustaviti, čak ni uz prekršaj, Tonija Kroosa", napisao je Miguel u svom članku.

Oglasi

Busquetsa bi trebao zamijeniti Frenkie de Jong, koji se uz Pedrija i Gavija ipak mnogo bolje snalazi u vezno mredu. Ostaje, međutim, pitanje hoće li Busquets nastaviti sjediti na klupi. Miguel ovu dilemu naziva "najtežom odlukom za Xavija" koji nikad nije skrivao slabost prema igri svog kapitena, bivšeg saigrača i velikog prijatelja.

Xavi će morati da ostavi po strani i dugogodišnje prijateljstvo i sve, kako bi ipak izvukao maksimum od ekipe, a na terenu u svakom trenutku imao one koji mogu da se nose sa zahtjevnim izazovima.

Busquets će, po svemu sudeći, postati zadnja opcija u veznom redu, a i ostali "kapiteni" Barcelone prošli su poput njega. Gerard Pique je tek peti štoper, a Jordi Alba treći izbor na lijevom bek.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Vjeruje se da će i Pique i Busquets na kraju sezone napustiti Barcelonu, ali nije poznato šta će biti sa Albom. 

Nakon devet kola La Lige, Barcelona je sa 22 boda druga na tabeli, tri boda iza Real Madrida. Utakmica Barcelone protiv Villarreala igra se u četvrtak 20. oktobra u 21 sat. Nakon toga, klub će meč u Ligi prvaka protiv Plzena, mada je sve izvjesnije da od plasmana u nokaut fazu Lige prvaka nema ništa nakon osvojenog samo jednog boda u direktnim okršajima s Interom.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DamirT
Cim su igrac i trener u timu prijatelji, nema tu napretka nikakvog
4 0
atomskimrav
Ocigledno je da ga je Toni Kroos jucer pojeo, nosio na leđima i odigrao utakmicu, i pri tome dao odlican pas za Vinija. Valverde ih ubijao na sve moguce nacine, Mendy strpao onog raphinu u đep, a Militao Lewandovskog, itd....
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi