Nezapamćeno slavlje u Istanbulu, treslo se sve i u Pragu

Kvalifikacije za EP

Nezapamćeno slavlje u Istanbulu, treslo se sve i u Pragu

E. Škorić

U petak navečer odigrani su mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a noć su obilježile pobjede Češke i Turske.

Engleska je u derbiju 7. kola grupe A gostovala u Pragu kod Češke. Već u čevrtoj minuti Kane je zabio s bijele tačke, a u devetoj Brabec donosi izjednačenje Češkoj, koja je preko rezerviste Ondraseka u 85. došla do pobjede. Ovaj gol mogao bi Češkoj biti ključan u borbi za odlazak na Euro, no još nije gotovo.

Englezi ostaju na vrhu s 12 bodova, Češka ima također 12 i utakmicu više od Engleza, Kosovo ima osam, ali utakmicu manje od Češke. Ukoliko savladala Crnu Goru na svom terenu za tri dana, Kosovo će se uključiti u borbu za Euro, ali jasno je da su u ovom momentu Englezi i Česi najbliže cilju.

Crna Gora je otpala iz trke nakon što je večeras u Podgorici odigrala samo 0:0 s Bugarskom.

Portugal je bio siguran protiv Luksemburga, slavio je s 3:0 uz golove Bernarda Silve, Guedesa i Ronalda. Ronaldu je to bio 699. gol u karijeri i nedostaje mu još jedan da uđe u klub 700, a tamo su samo još šestorica prije njega. Portugal ima 11 bodova, pet manje od Ukrajine koja ima i utakmicu više, a trećeplasirana Srbija ima sedam bodova, no i dalje je daleko od Eura.

Francuska je pogotkom Oliviera Girouda iz 66. minute s bijele tačke stigla do tri boda u Rejkjaviku protiv Islanda, pa je sada vodeća sa 18 bodova. 

Tosun je u 90. zabio za pobjedu Turske nad Albanijom u Istanbulu, pa ova reprezentacija sada ima 18 bodova, koliko i Francuska, dok je Island na 12 i naravno u teškoj situaciji, kao i Albanija koja je sada na 9 bodova.

Inače, sam pogodak Tosuna u zadnjoj minuti je posebna priča. Veliku grešku napravili su Albanci u odbrani, Tosun je na kraju loptu poslao u praznu mrežu, nakon čega je uslijedilo neviđeno slavlje "ludih" navijača Turske.

Taj pogodak pogledajte OVDJE.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Pomalo neočekivan bio je rezultat meča Andora - Moldavija. U meču za čast, domaćin je slavio s 1:0, a jedii gol zabio je Vales u 63. minuti, dok su Moldavic od 55. igrali s desetoricom jer je isključen Ginsari. To su ujedno historijski bodovi za Andoru u kvalifikacijama za EP na domaćem terenu.

Kvalifikacije za EP:
Andora - Moldavija 1:0 (Vales 63)
Crna Gora - Bugarska 0:0
Češka - Engleska 2:1 (Brabec 9, Ondašek 85/ Kane 5 - penal)
Island - Franuska 0:1 (Giroud 66 - penal)
Portugal - Luksemburg 3:0 (Silva 16, Ronaldo 65, Guedes 89)
Turska - Albanija 1:0 (Tosun 90)
Ukrajina - Litvanija 2:0 (Malinovsky 29, 58)

Top Komentari

mer12
Englezi sila hahaaaa
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi