Nigdje u regionu kao u Premijer ligi BiH

Bh. prvenstvo najinteresantnije

Nigdje u regionu kao u Premijer ligi BiH

A. Čaušević

Povratkom Borca i Veleža u Premijer ligu najveći i najpopularniji bh. klubovi su se nakon nekoliko godina ponovo okupili na istom mjestu.

Čini se da odluka o smanjenju Premijer lige na 12 klubova plodove počinje ubirati tek ove sezone jer je prvenstvo BiH najinteresantnije u regionu, ali i šire.

U ovoj sezoni se praktično svako kolo igra neki derbi u pravom smislu riječi, bilo da je riječ o okršaju gradskih, lokalnih ili starih rivala. Tribine su poprilično ispunjenje, a utakmice zaista veoma nepredvidljive jer svako svakog može iznenaditi. 

Dok se o kvalitetu fudbala da raspravljati, oko jedne stvari nema dileme - liga je zanimljivija nego ikad ranije. U prilog tome ide i izgled tabele nakon 14 odigranih kola.

Čak pola lige je smješteno u pet bodova. Prvoplasirani tim i branitelj duple krune FK Sarajevo ima 28, a šestoplasirani Zrinjski koji je odlično igrao u Evropi ima 23 poena.

Između Bordo tima i Plemića su Željezničar (26 bodova) koji je nakon sezone za zaborav opet u vrhu, Radnik (25) do sada možda igra i iznad očekivanja, dok su Borac i Tuzla City s po 23 boda prava osvježenja.

Ukoliko se napravi paralela sa prvenstvima u komšiluku, odnosno u obzir se uzme "gornji dom" nigdje ne vlada gužva kao u najjačem rangu bh. fudbala.

U HNL-u polovina lige, odnosno pet vodećih timova je smješteno u devet bodova. Dinamo na prvom mjestu ima 28 bodova i utakmicu manje, dok je Lokomotiva peta sa 19 bodova. Gorica na šestom mjestu ima 18.

Crvena zvezda u srbijanskoj Linglong lige koja broji 16 timova je prva sa 36 bodova iz 13 mečeva i šestoplasiranom Radničkom 11 bodova, a osmoplasiranoj Mladosti čak 18.

Ni u Crnoj Gori situacija nije ništa drugačija. Budućnost ima 29 bodova i bodovna prednost u odnosu na petoplasiranu Podgoricu je 12 bodova. Razlika u slovenskoj Prvoj ligi između prvoplasirane Olimpije (33) i petoplasiranog Celja (24) je devet bodova.

Isto se odnosi i na Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Vodeći tim kosovskog prvenstva FC Ballkani sa 26 bodova bježi šestplasiranom Feonikeliju sedam bodova, dok je u Sjevernoj Makedoniji Vardar (27 bodova ) na prvom mjestu, a petoplasirana je Shkendija sa 12 bodova zaostatka.

Ukoliko bi skoknuli i šire nigdje nije interesantno kao u BiH. Tako u Austriji Salzburg sa 32 boda šestoplasiranom Hartbergu bježi 14 bodova, u Mađarskoj prvi je MOL Fehervar (22), a šesti Honved (13), u Bugarskoj su se po običaju već izdvojili Ludogorets i Levski...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Gužva u Njemačkoj i Turskoj

Inače, možda i jedina liga kojoj Premijer liga ne može parirati po gužvi na tabeli je njemačka Bundesliga gdje je čak 10 timova smješteno u pet bodova. Borussija Moencheglabach na prvom mjestu ima 19 bodova, a deseti Hoffenheim 14.

Za sada se zagužvalo i u Turskoj. Razlika između prve i sedme ekipe je pet bodova. Nakon devet odigranih kola pomalo iznenađujuće ligaški karavan sa 18 bodova predvodi Alanyspor, a sedmoplasirani Galatasaray koji brani i titulu ima 13.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hadys
najgora liga na svijetu,ne možeš sastavit jednu prosječnu ekipu iz cijele lige.Fuj
3 8
VELEZ
Kod susjeda se samo vole po dvije ekipe. Kod nas svaki grad i svako selo ima svoj klub. To je fino jer to pokazuje da smo protiv modernig fudbala i da narod voli odakle su porijekli, ali isto tako necemo nikad bit na nivou dinamo ili crvene zvezde radi ti razloga.
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi