Nije mu bilo suđeno da uspije: Capello ga doveo u Real, a saigrači ismijavali zbog Golfa

Manolo Canabal

Nije mu bilo suđeno da uspije: Capello ga doveo u Real, a saigrači ismijavali zbog Golfa

Edmir Škorić

Znao je Real Madrid u prošlosti griješiti pri izboru igrača, itekako, a među onima koji su zautali u kraljevski klub bio je visoki napadač Manolo Canabal.

Canabal je jedan od igrača s najbizarnijom sportskom poviješću. U ljeto 1997. godine, u vrijeme kada je predsjednik Reala bio Lorenzo Sanz, a trener Fabio Capello, doveden je za tada velikih 4,8 miliona eura. Najavljen je kao velika zvijezda, ali...

Trebao je napuniti 23 godine, igrao je za Meridu i došao je na izričiti zahtjev Fabija Capella, tadašnjeg trenera.

"Bit će jedna od zvijezda gdje god da igra", rekao je tada trener koji je inzistirao na njegovom potpisu i bio mu je velika podrška.

Canabal međutim nije odigrao niti jedne minute svog života u Primeri, ali njegovi su brojevi prethodno u Méridi i Pontevedri bili izvanredni. U Realu su mu toliko vjerovali i bili ubijeđeni u njegov kvalitet da su po njegovom dolasku stavili klauzulu od 50 miliona eura kako bi se zaštitili.

Čim je nesretni Canabal stigao u Madrid, krenula je noćna mora. Najprije je otkrio da trener koji ga je doveo i koji je bio spreman da ga uči, Fabio Capello, napušta Real Madrid, a onda je naletio na pokvarenu družinu u svlačionici Reala. U jednom intervjuu je naglasio da su ga ismijavali tadašnji saigrači jer je vozio Golf.

Radio je i pokušavao se prilagoditi ekipi. Bio je visok 1,95 metara i težak nešto više od 90 kilograma. Fizička životinja koja se pri prvoj promjeni neće srušiti. U predsezoni nije ostavio loše dojmove. Zapravo je Real zahvaljujući njegovom golu osvojio trofej Bernabéu.

Trener je tada bio Jupp Heynckes, koji je na tiskovnoj konferenciji zatražio strpljenje, ali tada mu nije dao niti jednu priliku. Te zime 1997. otišao je na posudbu u Valladolid, gdje je odigrao 15 utakmica i postigao gol. Godinu dana kasnije, otišao je, također na posudbu, u Alaves (30 utakmica i 5 golova), a zatim u Rayo Vallecano (33 utakmice i 11 golova). Real mu jednostavno nije bio suđen.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Nakon toliko putovanja pretpostavio je da njegovo mjesto nije Madrid i otišao je u punom transferu u Malagu. Real je od prodaje izvukao oko 2,7 miliona eura, vrativši velik dio investicije. Otišao je bez debija u službenoj utakmici. Na Costa del Sol postigao je 'stabilnost' i osvojio Intertoto (2002), odigravši četiri uzastopne sezone u kojima je odigrao 95 utakmica (samo 28 je bilo kao starter) i postigao 11 golova (samo tri po sezoni).

Kraj karijere uslijedio je 2005. godine nakon što je osjetio jake bolove u leđima. Iako je punio tek 30 godina, čini se da mu je nogomet donio više boli i tuge nego sreće i radosti. To je bio kraj Manola Canabala. Trenutno živi daleko od svjetala reflektora i javnog života, pokušavajući voditi normalan život sa porodicom. Ostat će ipak da je nekada kao velika zvijezda na nagovor Capella došao u Real Madrid. To mu niko ne može oduzeti.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

AmarSahi
Auto je auto, vozio ti Yuga, ili vozio BMWA, oba auta rade ispravno i rade ono za šta su napravljeni, nema potrebe vrijeđati ni jedan auto, nema ni potrebe vrijeđati čovjeka zato što se ne bahati sa parama.
6 1
Zulfikar
Vidis li ti koliko su iskompleksirani ti smradovi od igraca sto su mu se rugali, garantujem da su vecina bili fukare iz favela koji su zaradili kintu sutajuci loptu pa se sad kurce i potcjenjuju druge.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti