Brazilci se raspisali o "luđaku" iz Srbije, prisjetili se šta mu je Higuain sve rekao
25-godišnjak povrijedio Neymara, zvijezda Brazila upitna za naredna dva meča u grupnoj fazi

Navikao da igra "na granici regularnosti"

Brazilci se raspisali o "luđaku" iz Srbije, prisjetili se šta mu je Higuain sve rekao

Edmir Škorić

Nikola Milenković ima 25 godina i igra za reprezentaciju Srbije, a brazilskoj javnosti danas je posebno interesantan zbog onoga što je napravio na meču Brazila i Srbije, kada je povrijedio Neymara, koji je upitan za preostale mečeve u grupnoj fazi.

Srbijanski defanzivac je povrijedio Neymara, čije zdravstveno stanje još nije do kraja ustanovljeno, ali sve je izglednije da će biti nedostupan selektoru Titeu za okršaj sa Švicarcima, dok se ne isključuje ni propuštanje duela s Kamerunom. U Brazilu se pak nadaju da neće doći neke još gore prognoze iz liječnikog tima Brazilskog nogometnog saveza.

25-godišnji srbijanski defanzivac Milenković postao je odjednom persona non grata u Brazilu, a tamošnji najjači medij Globo priredio je poseban tekst o "luđaku".

Naime, Globo piše da je Milenković 2018. godine privukao pozornost zbog "korištenja sile" i da je u tek trećoj utakmici kao igrač Fiorentine imao žestok obračun sa Marijom Mandžukićem u utakmici protiv Juventusa. Mandžukićev tadašnji saigrač Gonzalo Higuain ga je proglasio "luđakom".

"Pogledajte tog čovjeka, on je luđak", rekao je tada Higuain o Milenkoviću.

U to vrijeme stranica navijačkog kluba Viola Nation prorekla je da bi pred njim mogla biti lijepa budućnost, ako nauči kontrolisati svoj "užareni" temperament. Italijanske sportske vijesti Tuttomercatoweb bile su oštrije u svojim kritikama: osim što su ga nazvale "ludim ljubičastim", navele su da je "suočiti se sa zadatkom čuvanja hrvatskog napadača Mandžukića, visokog 1,90 metara, doista "misija za nekoga ko je malo lud".

Oglasi

Ludost ili pretjerivanje, Milenkovićevo ime od tada se povezuje s pretjeranim intenzitetom na terenu. Sa samo 20 godina, on je već imao istu glad – ponekad pojačanu – viđenu ovog četvrtka, kada je oborio Neymara, loptu i sve, i izazvao oticanje desnog zgloba na nozi PSG-ove zvijezde.

Nikola Milenković: Nije štedio brazilske zvijezde (Foto: EPA)

Zbog visine od 1,95 metara defanzivac iz Srbije je dobio i nadimak "Bleki", što je usporedba sa strip junakom iz italijanskog vesterna "Il Grande Blek".

Prije dolaska u Fiorentinu, Milenković se razvijao kao igrač u bazi beogradskog Partizana. Tokom djetinjstva i adolescencije bio je između Partizana i kopnenog Teleoptika, gdje se također kalio.

Svojim igrama na terenu plijenio je pažnju skauta koji će ga kasnije odvesti u Fiorentinu, ali će još više biti opčinjen igrom još jednog mladića iz Partizana: Dušana Vlahovića, također "izvezenog" u Italiju.

Brazilci također napominju da je pravo iznenađenje da je upravo Vlahović, koji sada igra u Juventusu, a također je bio član Fiorentine, počeo na klupi iako je za Juve postigao osam golova uz tri asistencije na 18 utakmica. Također ima gol i asistenciju u Ligi prvaka.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Što se Milenkovića tiče, on je apsolutni starter u timu Dragana Stojkovića Piksija. Odigrao je punih 90 minuta u svih 15 kvalifikacijskih mečeva u i mečevima Lige nacija, a bio je starter i na tri utakmice na Svjetskom prvenstvu 2018. godine kod tadašnjeg selektora Mladena Krstajića.

Brazil je, podsjećanja radi, pobijedio Srbiju sa 2:0. Orlove čeka zahtjevan meč sa Kameruncima, dok Brazil protiv Švicarske ima priliku da već osigura prolaz u osminu finala, mada s obzirom na sve prikazano, niko ne sumnja da će petostruki prvak svijeta igrati nokaut fazu i samo je pitanje može li neko da zaustavi moćni Titeov tim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi