Ništa više nije isto: Guardiola ubija naše štopere!

Giorgio Chiellini optužio katalonskog stručnjaka

Ništa više nije isto: Guardiola ubija naše štopere!

Beskompromisni Giorgio Chiellini koji je u karijeri više puta razbio glavu nego što je zabio golova (jer on to ne treba ni da radi), optužio je Pepa Guardiolu da je kriv jer Italijani nemaju ozbiljnih nasljednika njega, Bonuccija i Barzaglija.

Italijani su uvijek imali vanserijske odbrambene igrače, kroz čitavu svoju historiju, danas ne postoji ime koje bi ulijevalo protivničkim napadačima strah u kosti. Svi su zabrinuti ko će naslijediti čuveni BBC trojac.

Chiellini je u intervjuu za Gazzettu dello Sport objasnio zašto više nema novih klasičnih centralnih braniča.

“To je zbog stile igre koji nameće Pep Guardiola. Da, guardiolizam je upropastio mnoge stopere u Italiji. Danas bi svi htjeli graditi igru, a nitko ne zna markirati igrača. Mi u Italiji nikada nećemo imati špansku tiki-taku. To jednostavno nije primjereno našoj filozofiji”, rekao je bez pardona 33-godišnji stoper Azzurra uoči duela sa Švedskom u baražu za SP.

“Sada u Italiji pričamo o tome kako nam nedostaju čistokrvni golgeteri u napadu, ali mislim da bi nam baš dobro došli i neki zaista kvalitetni defanzivci. Potrebna nam je ta zdrava želja da se traži kontakt igra, da se osjeti protivnik.”

Ipak, Chiellini nije potpuni pesimist i vidi da neki igrači idu u pravome smjeru.

“Daniele Rugani, Mattia Caldara i Alessio Romagnoli brzo napreduju. Dugoročno gledano, pokriveno smo. Ali, moramo se vratiti korijenima, našoj tradiciji, ponovno početi proizvoditi prave stopere i to u velikim količinama”, savjetovao je struku Chiellini.

On uoči prve utakmice dodatnih kvalifikacija za SP između Italije i Švedske izjavio je da obje strane imaju podjednake šanse za plasman u Rusiju te da u takvim dvobojima nema favorita.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

“U dodanom doigravanju su šanse jednake, nema favorita. Šveđani igraju u formaciji 4-4-2 i u toj su postavi zaista odlični i kompaktni. Moramo pronaći samopouzdanje koje smo izgubili nakon utakmice protiv Španije (3:0), u kojoj smo se nadali da će sve biti potpuno drugačije. Međutim, bit ćemo 100 posto spremni za predstojeće susrete.”

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi