Nit' je ko zalutao, nit' je išta nemoguće
Više od pobjede nad Liverpoolom oduševljava to što su u Zvezdi na sve načine odbili da se predaju, a jedini su oni vjerovali...

Šta smo naučili od Zvezde?

Nit' je ko zalutao, nit' je išta nemoguće · Komentar

Sjećate li se kada je BATE prvi put izborio Ligu prvaka? Malo poznati klub iz daleke Bjelorusije, čija je fudbalska historija svakako siromašna, ugurao se među evropsku elitu 2008. godine i svi su pomislili isto: Ko su ovi i otkud oni ovdje? Sljedeća dilema je bila je li BATE neka skraćenica, ili se stvarno tako zovu.

Ubacili su taj neki BATE u kavez s lavovima. Smjestiše ih u grupu sa moćnim Realom, Juventusom i nikad jačim Zenitom. Predvidješe im mnogi svih šest katastrofa, ali šta se desi? Osvojili su tri boda, dva puta remizirali sa Juventusom, a od Reala izgubili minimalno. Kasnije su više puta igrali Ligu prvaka i ne pamtimo da su se ikada obrukali. Valjda zato što i nisu.

Par godina kasnije, isti taj BATE je savladao Bayern, pa se ispostavilo da ipak nisu zalutali, niti pali s Marsa. Nečim je taj klub i tada, a i u godinama koje su uslijedile, zaslužio da igra među 32 najbolje ekipe u Evrope... Baš kao APOEL ili Astana, baš kao i Crvena zvezda.

BATE i Zvezdu je smiješno porediti po mnogo čemu, ali hajde da ipak povučemo jednu paralelu. Dva historijski različita kluba imaju jednu veliku sličnost, a to je da su na svom primjeru uspjeli dokazati da nijedan, ali baš nijedan klub koji dođe do grupne faze Lige prvaka nije tu tek tako. To se zasluži i izbori, a nekoga ipak morate i pobijediti u kvalifikacijama prije toga. I kako god izgledalo u momentu, na kraju se ispostavi da takve ekipe redovno naprave nešto po čemu ostanu upamćene.

Sjetimo se i Qarabaga koji je prošle sezone upropastio sezonu slavnom Atleticu iz Madrida. Ostadoše tada Šehić i kompanija neporaženi ne jednom, već dva puta, pa poslaše Atletico u Evropsku ligu gdje su se Madriđani prošetali do trofeja. Sve su redom pobijedili, ali eto ne dobiše taj Qarabag kojeg su, baš kao i sve gore pobrojane ekipe, svi unaprijed oplakali među velikanima.

Nijedan uspjeh ne dolazi slučajno, pa tako sada možemo ustanoviti da ni Zvezda nije došla u Ligu prvaka da se na njoj popravlja gol-razlika. Okej, popravili su je PSG i Liverpool na Anfieldu, ali su zato Redsi kasnije 'polomili zube' na Marakani. Ni Napoli se nije proslavio.

"Nismo mi došli ovdje da se s nama neko zajebava", rekao je Zvezdin stoper Miloš Degenek nakon što je njegov tim u prvom kolu odigrao 0:0 sa Napolijem. Naglasi tada Degenek da igra za klub koji je osvojio Ligu prvaka, uz podsjećanje da PSG i Napoli taj trofej nemaju, niti su mu ikad bili blizu. Druga su vremena bila, ali to su fakti. Liverpool je već priča za sebe, oni su pet puta bili prvaci Evrope ali ko te sada pita za to. Fudbaleri Zvezde su itekako svjesni čiji dres nose, a baš tako su se i postavili - Hrabro, beskompromisno i bez prevelikog respekta prema ikome. A goru grupu nisu mogli dobiti.

Zvezda je veliki klub, nema tu šta da se priča. Postoji taj neki inat u njima koji im nije dozvolio da, kao bivši osvajač, u Ligi prvaka budu samo prolaznici i da se nad njima neko iživljava. To je njima ispod časti, a to treba cijeniti.

Interesantne su i reakcije nakon spektakularne pobjede, jedne od najvećih u historiji beogradskog kluba. Kao da baš niko u Zvezdi ne želi da prizna da je ovo senzacija nad senzacijama, nego u svojim izjavama, ako ništa baš zbog te historije i ponosa, uporno odbijaju prihvatiti ulogu autsajdera koja im je prišivena. Pokušavaju koliko god mogu tu pobjedu predstaviti kao nešto normalno, ali zaista, ko bi prije početka takmičenja u kojem će Zvezda igrati sa Liverpoolom, PSG-om i Napolijem mogao i predvidjeti da će sada imati četiri boda? Niko živ u to nije vjerovao, a izgleda da su samo na Marakani bili svjesni da mogu napraviti velike stvari.

Sva bi ova priča pala u vodu da Zvezda nema određeni kvalitet, jer bi u tom slučaju ispali prepotentni i smiješni. Ovako, snaga uma i volje u kombinaciji sa fudbalom vratili su Crvenu zvezdu na kartu Evrope, s koje je gotovo nestala na tri decenije.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Za pobjedu nad strašnim Liverpoolom bilo je potrebno napraviti dobru podlogu u glavi. Udariti takve mentalne temelje i ubijediti sebe da u životu ništa nije nemoguće, da treba uživati u trenutku i koristiti baš svaku šansu koja se ukaže. Ako ne dođe sama, treba je izmisliti.

Pavkov nas je naučio da ne treba biti posmatrač, već da se pokuša, makar i sa 20 metara kad to niko ne očekuje. Pa makar vi vrijedili 300 hiljada eura, a ta dvojica što su pored vas 140 miliona. Nema veze.

Top Komentari

RD187
Naucili smo da se neko dobro obogatio na kladari :s
5 14
Turgut
Zvezda zasluzeno pobjedila. Englezi su usli bez respects nekako I iz hi ili su se narocito su imali problem gradeci igru kad she peiblize golu zvezde. Napoli i psg bolje to rade
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi