Duga lopta, lagano primanje, a zatim potez koji je promijenio fudbal

Na današnji dan

Duga lopta, lagano primanje, a zatim potez koji je promijenio fudbal

H. Zilić

Na današnji dan (4. jula) prije 25 godina odigrana je jedna od kultnih utakmica u svijetu fudbala. U pitanju je bilo četvrtfinale Mundijala u Francuskoj 1998. godine.

Riječ je o duelu Nizozemske i Argentine odigranom na kultnom Velodromu koji su Oranje dobile sa 2:1 i izborile plasman u polufinale Mundijala.

Utakmicu je obilježio i pogodak koji je vjerovatno promijenio fudbal, a za mnoge je i jedan od najboljih pogodaka u historiji.

Nizozemska je pvoela golom Kluiverta sa 1:0 u 12. minuti, a Claudio Lopez je u 17. minuti donio poravnanje Gaučosima.

A onda je stigla 90. minuta i trenutak za pamćenje. Legendarni Dennis Bergakamp je primio sjajno dugu loptu od Franka De Boera, zatim je majstorskim potezom prevario odbranu Argentine i sve začinio magičnim udarcem za 2:1, golman Roa nije imao šanse.

Oglasi

Svi na stadionu u Marseillu su bili u čudu, dok je komentator završio u totalnom delirijumu. Nastala je totalna ludnica, a ni na klupi Nizozemske nisu mogli vjerovati šta se dogodilo.

Pogodak koji se i dan danas prepričava i koji je na neki način obilježio karijeru sjajnog Dennisa Bergkampa koji je i u dresu Arsenala znao duševiti magičnim potezima.

Nizozemska je na kraju poražena od Brazila u polufinalu Mundijala 1998. godine, a zatim i od Hrvatske u utakmici za treće mjesto. Mnogi su mišljenja da je to bila jedna od najboljih generacija Oranja koja je zaslužila da se okiti nekim naslovom.

Ekipe su u pomenutom meču nastupile u sastavima:

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

NIZOZEMSKA: Van Der Sar, Stam, De Boer R., Numan, Reiziger, Jonk, Davids, De Boer F., Cocu, Kluivert, Bergkamp.

ARGENTINA: Roa, Chamot, Ayala, Sensini, Almeyda, Veron, Ortega, Zanetti, SImeone, Lopez, Batistuta.

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Jedan od najjačih golova...i to protiv mog Batigola...a Denis jedan od najjačulih napadača
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi