"Njemačka je čudo, ali glava bosanska se nikako nije mogla prebaciti"

Bivši Zmaj ispričao detalje iz karijere

"Njemačka je čudo, ali glava bosanska se nikako nije mogla prebaciti"

Sjećate li se Darija Damjanovića? U eri Miroslava Blaževića bio je standardni reprezentativac BiH, kroz karijeru je igrao za više od deset klubova, ali najuspješniji dani njegove karijere vezani su za Hajduk, Luch Vladivostok i naravno Kaiserslautern. Iskustvo je to koje se ne zaboravlja.

Taj transfer u Njemačku za Damjanovića je ujedno bio i kruna karijere. Tu je proveo dvije i pol godine, mada bi onu zadnju najradije zaboravio, jer osim što nije igrao prekomandovan je i u drugu momčad. Sve to za Damjanovića je danas životna škola...

"Glava bosanska nije se mogla nikako prebaciti tamo. Eto, pričajući i s Džekom, s kim sam i danas dobar, kad on kaže, koji je prošao Englesku i Italiju, da je nešto najbolje što igrač može da doživi je zapravo njemačka liga. Igrači ne moraju kucati na vrata u Njemačkoj nigdje, to nisam nikad prije niti kasnije nigdje doživio", ispričao je Damjanović za 100posto.hr.

U Njemačkoj je bio finansijski spokojan, što, recimo, nije slučaj s nekim od klubova za koje je još igrao.

"Evo anegdota... s obzirom da sam došao iz Modriče gdje sam svakog trećeg mjeseca dobivao neka primanja, u Hajduku je to također znalo biti jedno vrijeme neredovito, u Rusiji iskreno nisam to doživljavao i imao problema, jer tamo su bili nešto veći novci, pa kad dobiješ tu jednu plaću, mogao si pristojno živjeti pa i ako druga kasni. I dakle, kad sam došao u Njemačku, ostala je ta trauma da li će biti plaća ili neće, pa sam čak razmišljao da odem prvog u mjesecu, kad prođe ponoć, da vidim na bankomatu dali je leglo što", smije se Dario.

Potom je dodao...

"Ali strah je bio bespotreban, ma Njemačka je obećana zemlja za sve. Za sve mlade igrače, ko god može, ko je dovoljno talentiran, nema boljeg tržišta."

Govorio je i o epizodi u reprezentaciji BiH.

"Prosinečki drži sve pod kontrolom. Volim taj stil koji on nameće i to mi se jako sviđa kod ove reprezentacije, tako da vjerujem da Zmajevi mogu na neko veliko takmičenje. Možda će trebati nešto više vremena, ali on je dosta stvari tu posložio. U fudbalu nekada presude i odluče neke sasvim druge stvari, na koje nisi moćan da utječeš... Najbolje je sačekati i vidjeti kako će ovo sve završiti", zaključio je.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Otkrio je i šta danas radi.

"Karijera se privodi kraju, odnosno ona se prava odavno privela kraju! Tu sam u svojoj Modriči, na granici s Hrvatskom, ostajem u svom fudbalu. Imam ovdje svoju akademiju, školu fudbala i malo pomalo funkcioniram u životu iza profesionalne igračke karijere. Još sam uvijek malo i igrački aktivan, ali ništa posebno, to je više zbog gušta."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi