Tajne iz reprezentacije: Šta se desilo kada je Ćiro uhvatio Zmajeve s cigarama?
EPA

"Spahiću, nisam znao da pušiš"

Tajne iz reprezentacije: Šta se desilo kada je Ćiro uhvatio Zmajeve s cigarama?

Dario Damjanović je više nego živopisna ličnost. Zlatni dani karijere daleko su iza njega, sa 37 godina danas 'za dušu' igra za šamački Borac, no uspomene koje je stekao tokom godina igranja za Hajduk, Kaiserslautern, zatim reprezentaciju Bosne i Hercegovine, i danas su dio njega. Kažu da, kada sa sjetom na licu priča o tim danima, svi slušaju pomno.

Kada je u pitanju reprezentacija Bosne i Hercegovine, njezin član je Damjanović bio u periodu kada je, mnogi će reći, vladala možda i najbolja atmosfera. "Čarobni štapić" je bio u rukama neponovljivog Ćire Blaževića koji je stvorio takav ambijent da je Zmajeve prvi izveo iz grupne faze i odveo u baraž za neko od velikih takmičenja.

O Ćirinim trenerskim metodama bi se danima moglo pričati, a svaka Damjanovićeva priča iz karijere počinje i završava upravo s njim.

"Sa Ćirom je uvijek 'show' bio. I danas se nasmijem kada se sjetim nekih situacija. Evo, posebno mi je u pamćenju kada je na jednom od okupljanja ušao u sobu zadimljenu od cigareta u kojoj je nas sedmero-osmoro igralo karata. Soba je bila vrlo malena, možete zamisliti kako samo izgleda onda kada je zadimljena... I, tako uhvati nas Ćiro, pomislili smo šta li će sad biti, da bi on kada je vidio ko je sve tu bio samo blagim tonom rekao: 'Dečki, nemojte se dugo zadržavati'", prisjetio se s osmijehom Dario Damjanović za SportSport.ba, a onda nastavio:

"Sutradan dođe trening, sviju nas, uključujući i kapitena Spahića, poslao je na rundu onog njegovog trčanja oko stadiona. Spahiću je čak i dobacio: 'Sine, pa ja nisam znao da ti pušiš', iako on cigaretu nije nikada ni uzeo u ruke. Pušila su samo dvojica igrača, neću ih imenovati. Ali, nije nam mogao ništa, igrali smo baš dobro i svi ti koje je uhvatio su tada bili standardni."

Ključ atmosfere je bio u odnosu s igračima.

"On je znao sve to izbalansirati i ta atmosfera koja je bila vjerujem da je najbolja otkako znam za reprezentaciju. Bilo mi je zaista zadovoljstvo sarađivati s njim", ističe Damjanović.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Najveći broj utakmica za nacionalni tim Damjanović je odigrao upravo pod Ćirinim vodstvom. Period u reprezentaciji za njega je najljepši, od utakmica posebno pamti onu s Norveškom, kao i Turskom, a nedavno se našalio i kako mu sin ne vjeruje da je igrao sa Džekom i Pjanićem u kojima vidi uzore.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Pazi naslova...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije