Oni stoje iza ideje o protestu na terenu: Uspjeli su na to natjerati kompletnu ekipu
Fudbaleri Njemačke na meču s Japanom izašli su na teren i prekrili su usta (Foto: EPA)

Duo je insistirao

Oni stoje iza ideje o protestu na terenu: Uspjeli su na to natjerati kompletnu ekipu

Midhat Šljivak

Reprezentacija Njemačke oprostila se od nastupa na Svjetskom prvenstvu nakon poprilično loših nastupa u grupi s Japanom, Španijom i Kostarikom, gdje im četiri boda nisu bila dovoljna za prolazak u nokaut fazu takmičenja, ali će njihov nastup ostati upamćen po protestu kojeg su pred meč s Japanom fudbaleri ove selekcije napravili na terenu.

Njemački reprezentativci već su se vratili kući iz Katara nakon još jednog katastrofalnog izdanja na Svjetskom prvenstvu, te dva Mundijala zaredom nisu uspjeli proći grupnu fazu takmičenja.

Poraz od Japana, remi sa Španijom i pobjeda nad Kostarikom, nisu bili dovoljni timu Hansija Flicka za prolaz dalje, ali će njihov nastup ostati upamćen po protestu kojeg su protiv domaćina i diskriminacije nad LGBTQ+ populacijom napravili pred meč s Japanom.

[twitter]https://twitter.com/Football__Tweet/status/1598629300822949888[/twitter]

Nijemci su tokom timske fotografije stavili ruke preko usta. Na taj način su privukli pažnju cijelog svijeta i ukazali su na probleme diskriminacije LGBTQ+ populacije u Kataru.

Većina fudbalera njemačke selekcije nije bila za iskazivanje protesta na ovakav način. Das Erste tvrdi da većina ekipe nije imala namjeru da išta učini, ali su na tome insistirali fudbaleri Bayerna Manuel Neuer i Leon Goretzka.

Oglasi

Igrači Bayerna tražili su od ostatka ekipe da protesta bude. Većina ih je bila skeptična, smatrali su da nema potrebe da se na takav način privlači pažnja, ali su Neuer i Goretzka ipak insistirali na protestu.

Noć pred utakmicu su održali sastanak s nekolicinom fudbalera. Joshua Kimmich im je potom dao podršku u protestu, da bi na kraju i ostali igrači popustili pred sam početak utakmice.

Odlučeno je da se protest iskaže prekrivanjem usta. To su tokom timske fotografije i napravili i privukli su veliku pažnju cijelog svijeta.

Zbog svega su Nijemci očigledno izgubili fokus na teren. Tamo su izgledali poprilično tanko i na kraju zasluženo idu kući ranije nego što su to planirali.

Ovakvo poniženje i ismijavanje se ne pamti u svijetu fudbala: "Ne ostavljajte vaše zastavice"

Njemački fudbaleri obilježili su ovaj Mundijal protestom protiv domaćina. Na meču s Japanom su na terenu pozirali prekrivanjem usta rukama i na taj način su odlučili da izraze protest protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Kataru.

Oglasi

Domaći novinari odlučili su se osvetiti Nijemcima. Brutalno su ih ismijali nakon ispadanja, a u TV programu je uslijedilo nešto neviđeno dosad.

Novinari i stručni analitičari katarske televizije prekrili su usta rukama i 20-ak sekundi su mahali prema kamerama u potpunoj tišini.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ni to nije bilo sve. Novinar Mohammed Al-Kaabi im je poslao poruku na Twitteru koja glasi: "Ne ostavljajte zastave za sobom".

Elf je tako pognute glave napustio Mundijal u Kataru i njemački reprezentativni fudbal očigledno je u ozbiljnoj krizi već nekoliko godina.

Top Komentari

C.Banks
*****ima nije mjesto.u sportu, nije nigdje osim na psihijatriji
3 0
Zulfikar
Kako su ti razvratnici uzeli fursati pa to nije normalno. I na nama je da nasu djecu poducavamo da je to abnormalno, razvratnici I bolesno. Na nama je da ih poducavamo onome sto se desilo Sodomi i Gomori. Takodjer taj Lutov (Lotov) narod je bio samo L i G dok danas imamo i BTQ…Braco i sestre dizite glas protiv tog razvrata jer da i nas nebi kazna stigla. Kada recimo odete u prodavnicu i osoba koja vas treba usluziti je anamo ona, on ili pak ono imate pravo traziti da vas neko drugi usluzi, dakle na lijep i civilizovan nacin kao kupac fino kazete da vam vjera ne dozvoljava da imate bilo kakav kontakt sa takvim odobama, to je nase pravo.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi