Za Mesuta Ozila Njemačka više ne postoji
Njemački fudbaler već je odavno odlučio da život nastavi u Turskoj i nema namjeru da se vraća u Njemačku, gdje je rođen (Foto: Twitter)

Turska zastava pored katarske

Za Mesuta Ozila Njemačka više ne postoji

Midhat Šljivak

Mesut Ozil je 2018. godine napustio reprezentaciju Njemačke nakon što je postao žrtva diskriminacije zbog fotografije s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a četiri godine kasnije ovaj 34-godišnji fudbaler se više ne smatra Nijemcem, što je potvrdio fotografijom sa Svjetskog prvenstva.

Mesut Ozil i njegov saigrač iz reprezentacije Ilkay Gundogan našli su se 2018. godine na udaru njemačke javnosti zbog fotografije s turskim predsjednikom Erdoganom.

Obojica su dobila žestoke kritike od Fudbalskog saveza Njemačke, navijači su ih prozivali, pa je Ozil odlučio da zbog diskriminacije napusti nacionalni tim.

"Ne mogu predstavljati Njemačku na međunarodnom nivou dok se suočavam s rasizmom i nepoštovanjem. Dok sam nosio njemački dres osjećao sam ponos i uzbuđenje, ali više ne osjećam iste stvari. Ova odluka je bila veoma teška, jer sam se u potpunosti posvetio suigračima, trenerima i njemačkom narodu", rekao je Ozil i dodao je:

"Na ovakvu odluku potaknuli su me nepoštovanje prema mojim turskim korijenima i pokušaji da se moje ime iskoristi u političke svrhe od strane čelnika Fudbalskog saveza Njemačke".

"Zbog toga ne mogu igrati fudbal. Ne mogu se opustiti i mirno posmatrati sve. Diskriminacija je neprihvatljiva", rekao je Ozil i zauvijek je napustio nacionalni tim Njemačke.

Oglasi

Za razliku od njega Ilkay Gundogan je šutio. On je i danas važan faktor u igri njemačke reprezentacije, a za Ozila država u kojoj je rođen kao da više ne postoji.

Mesut s porodicom odavno živi u Istanbulu. Predsjednik Erdogan mu je čak bio i vjenčani kum i on očigledno nema namjeru da se ikada više vraća u Njemačku.

Da mu Njemačka više ništa ne znači pokazuje i fotografija koju je objavio sa Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje je bio gost na utakmici domaće selekcije.

Uz poruku zahvale koju je ostavio stoje turska i katarska zastava i to je sasvim jasan znak da je Njemačka zaboravljena.

"Lijepo je biti u Kataru na Svjetskom prvenstvu. Hvala na ugodnom domaćinstvu i perfektnoj organizaciji. Uvijek mi je zadovoljstvo biti ovdje. Želim sve najbolje Kataru i nadam se da ćemo se vidjeti uskoro", poručio je Ozil uz već spomenute zastave.

Oglasi

Interesantno je svakako da su navijači na utakmici Njemačke i Kostarike na tribine donijeli postere s likom ovog fudbalera. Na taj način su prozivali njemačke navijače koji nisu bili baš sretni zbog toga.

Mesut Ozil je rođen u Gelsenkirchenu i igrao je za sve omladinske selekcije Njemačke. Član najjače selekcije postao je 2009. godine. Za Elf je odigrao 92 utakmice i postigao je 23 pogotka.

Najveći uspjeh svakako mu je osvajanje titule prvaka svijeta 2014. godine u Brazilu, a četiri godine ranije bio je i treći na svijetu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ozil je trenutno član ekipe Istanbul Bašakšehirsporta, gdje međutim ne igra previše zbog brojnih problema s povredama koje je imao u proteklih nekoliko sezona.

Ovaj 34-godišnjak je u bogatoj karijeri igrao još za Schalke 04, Werder, Real Madrid, Arsenal i Fenerbahče.

Top Komentari

Husrefbeg22
Tako i treba. Da se slikao sa predsjednikom Izraela nebi ga kaznili ali posto se slikao sa predsjednikom svoje domovine i svojih korijena to mu se zamjera. Kakvo licemjerje vlada Zapadnom Evropom. Svo vrijeme zele minimizirari ogromno dostignuce i razvoj Katara i sjajnu organizaciju prvenstva. Ali umjesto igranja i kulturn epublike oni dovode idiote kojima su isprali mozgove da nosaju on krpe sarenih boja. Jad.
1 0
CeZenicaLik
Svaka tebi cast da si tada i tako reagovao.Sada se vidjelo koliko je FS Njemacke pod uticajem politike i drugih one love uticaja pa mi je drago sto su ispali pa neka sada politiziraju kod kuce i s kime mogu.By by
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi