Zna se ko od Nijemaca zbog vjere nije htio staviti ruku na usta, ali i zašto je na kraju popustio

Da li ih je politika koštala ispadanja s Mundijala?

Zna se ko od Nijemaca zbog vjere nije htio staviti ruku na usta, ali i zašto je na kraju popustio

Endin Čaušević

Reprezentacija Njemačke podbacila je na Svjetskom prvenstvu u Kataru jer je takmičenje završila već u grupnoj fazi, ali nažalost i dalje se mnogo više priča o protestu kojeg su igrači ove ekipe uradili na prvoj utakmici i čini se da je tada i počelo rasulo u svlačionici ove selekcije.

Njemačka je u Kataru bila jedan od favorita za osvajanje zlatne medalje, ali izabranici Hansija Flicka su u potpunosti razočarali svoje navijače i od Mundijala su se oprostili već u grupnoj fazi.

Nažalost, reprezentacija Njemačke će više ostati upamćena po svom protestu iz prve utakmice kada su igrači pozirali s rukom preko usta aludirajući na diskriminaciju LGBTQ+ populacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Oni su pred utakmicu protiv Japana iznenadili svjetsku javnost svojim potezom i željeli su na taj način pružiti podršku LGBTQ+ populaciji što je izričito zabranjeno u Kataru tokom Mundijala.

Nijemcima je teško pala odluka da ne mogu nositi kapitensku traku "One Love" i pokazali su na orginalan način da su protiv toga, ali mnogi smatraju da je sve to na kraju i koštalo ovu reprezentaciju.

Fudbalska javnost je mišljenja da su se Nijemci fokusirali više na dešavanja oko Svjetskog prvenstva nego na utakmice u grupnoj fazi što im se na kraju itekako obilo o glavu i ispali su nakon samo tri meča.

Oglasi

Nakon povratka kući u javnost lagano izlaze mnoge stvari iz svlačionice Njemačke i jasno je da atmosfera u ekipi uopšte nije bila bajna i da je sve počelo zbog protesta protiv kojeg je bila većina fudbalera.

Njemački mediji jučer su objavili da su Manuel Neuer i Leon Goretzka uvjerili saigrače da naprave taj potez prilikom fotografisanja i da stave ruku preko usta.

Izgledalo je da su svi igrači bili saglasni s tim potezom, ali čini se da to nije bilo tačno. Navodno, zbog toga je došlo do velike svađe u svlačionici Njemačke jer je protiv toga najviše bio Ilkay Gundogan koji iz vjerskih razloga to nije htio da uradi.

Ipak, Gundogan je na kraju pristao na to kako on ne bi bio taj koji pravi problem i lošu atmosferu u reprezentaciji, ali očito je bilo da je ona već tada narušena.

Oglasi

Gundogan je nakon poraza od Japana i remija protiv Španije pričao o tom "tihom protestu" i objasnio je da to igrači nisu uradili protiv Španaca jer s politokom završeno i da su se fokusirali samo na fudbal.

"Iskreno moje mišljenje je da je s politikom završeno. Ovdje smo i mislim da je Katar veoma ponosan što je domaćin Svjetskog prvenstva. To je i prva muslimanska zemlja koja je ugostila Mundijal, dolazim iz muslimanske porodice i znam da je naša zajednica ponosna zbog toga", rekao je Gundogan nakon meča protiv Španije.

[twitter]https://twitter.com/3005TENSAI/status/1597604987974332416[/twitter]

O tome je pričao i nekadašnji njemački reprezentativac Oliver Bierhoff koji smatra da su u reprezentaciji Njemačke mogli sve izvesti na dosta bolji način, te vjeruje da su ishitreno odlučili da baš na taj način pokažu protest zbog onoga što se dešava u Kataru.

"Mogli smo to sigurno dosta bolje izvesti i u to nema nikakve sumnje. Da li je to bilo presudno za našu eliminaciju već u grupnoj fazi to je već neko drugo pitanje", počeo je Bierhoff i dodao.

"Razočarenje je ogromno zbog ispadanja i to je jasno. Osjeti se i ljutnja iz činjenice da smo imali tri utakmice pod kontrolom, a na kraju nismo prošli. Najviše me ljuti poraz od Japana gdje smo vodili sa 1:0 i kontrolisali meč, a na kraju smo u 20 minuta sve to upropastili".

"Svi smo u istom brodu i ne radi se o tome ko će koga da okrivi za loš rezultat. Igrači su dali sve od sebe, ali na kraju jednostavno moramo shvatiti da to nije bilo dovoljno. Treba analizirati šta se desilo, ali prvo pustiti da se strasti smire i ne treba ishitreno ništa odlučivati".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Igračima Njemačke sada se najviše zamjera što su pustili previše da politika bude ta o kojoj će misliti na Mundijalu, a ne fudbal. Sve je počelo s tom sada već kultnom fotografijom, a da li je ona glavni razlog za svađu u svlačionici i ispadanje ostaje nam da vidimo.

U javnost iz dana u dan izlazi sve više informacija o lošoj atmosferi u reprezentaciji Njemačke i jasno je da se taj protest mogao uraditi na drugi način ukoliko nisu svi igrači bili za to, ali sada je kasno za kajanje.

Top Komentari

HarisADP
Gundo pas je slab musliman
1 3
user1666374721
Bolje bi pristajao protest da su se uhvatili negdje drugo.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi