Njemački savez mijenja važno pravilo? Borussia sve počela, Salihamidžić također priča o tome

Pomjera se nogometna dobna granica

Njemački savez mijenja važno pravilo? Borussia sve počela, Salihamidžić također priča o tome

E. Škorić

Radi se o pravilu o nogometnoj dobnoj granici koja bi u Njemačkoj mogla da bude pomjerena nakon što su, prije svih, Borussia Dortmund i Bayern pokrenuli incijativu.

Borussia je najprije pokrenula svu incijativu i priču oko toga da bi DFB trebao promijeniti pravilo prema kojem igrač mora imati 18 godina da debituje u Bundesligi i 2. Bundesligi ili da budu članovi U19 tima.

"Moramo da imamo i veliku odgovornost prema dječacima, kako bi bili dobri i u školi. O tome se također trebamo svi brinuti. Moramo biti oprezni. No, nešto se kreće u tom pravcu", kazao je Salihamidžić nakon jučerašnje utakmice Bayern - Schalke (5:0) nakon što je upitan je li vrijeme da mlađi igrači mogu da nastupaju u velikim utakmicama i za prve timove.

"Uvijek postoje mladi igrači koji su fizički jako daleko, ne samo u Dortmundu, već i općenito. Nogomet se promijenio, igrači se ranije fizički razvijaju i stoga su ranije spremni da postanu profesionalci", dodao je sportski direktor Bavaraca.

Promjena pravila zahtijeva odobrenje 36 klubova prve i druge lige u Njemačkoj, a naredni sastanak održat će se u martu i tada bi klubovi mogli da donesu konačnu odluku.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Kao neke od prednosti ovog pravila, Salihamidžić je naveo i to da se danas može izuzetno zaraditi i na osnovu talentovanih i mladih igrača, za koje danas bogati klubovi izdvajaju desetine miliona eura.

U drugim ligama se dešavalo da igrači debituju i sa 16 godina, no Nijemci tek treba da promijene pravilo i daju šansu da dječaci koji ranije fizički i nogometno sazriju, dobiju priliku da igraju na velikoj sceni.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

kovacic
Kakve su ovo nebuloze, da se debituje u Njemačkoj treba imati 17 godina, oni žele da to spuste na 16. Nema minimalne dobi za igranje u U19 timu, onaj Moukoko iz Borussije je sa 14 godina počeo igrati za tu selekciju.
3 0
Maximilian
Mislim da mogu igrati ali su problem noćni termini utakmica tj. da ne smiju iza 20h biti u eteru tj. javno nastupati.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi