Njihovo vrijeme tek dolazi: Liga je puna dragulja, ko će sve zasjati?

Mladi nogometaši čekaju svoju šansu

Njihovo vrijeme tek dolazi: Liga je puna dragulja, ko će sve zasjati?

S. Mlaćo

U sastavu prijavljene ekipe - zapisniku sa utakmice moraju se nalaziti najmanje 4 (četiri) igrača mlađa od 21 godine života od kojih najmanje 3 (tri) obavezno moraju početi utakmicu. Te igrače u toku prvog dijela igre mogu zamijeniti samo igrači koji su mlađi od 21 godine, što se ne odnosi na izmjenu golmana u slučaju povrede, a u suprotnom klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice.

Za takmičarsku 2018/2019. godinu, igrači mlađi od 21. godine života smatraju se igrači rođeni 01.01.1997.godine i mlađi", jasno je pravilo NS FBiH za novu sezonu Prve lige Federacije BiH.

Sezona koja starta u subotu, a već sada je jasno da će u žiži javnosti biti mladi igrači. Prvu ligu Federaciju već godinama mnogi vide kod odskočnu dasku za mlade nogometaše, koji bi u ovom rangu takmičenja mogli skupiti znanje, ali i napraviti vrijedan korak za dalje.

Treneri će tako htjeli to ili ne morati gurnuti mlade igrače, a veliki je broj onih od kojih se očekuju da možda i obilježe prvenstvo.

Krenimo redom. U Veležu se mnogo uzdaju u novajliju Samira Zeljkovića koji je ovog ljeta stigao u Mostar iz Igmana. Zeljković je nastupao i za juniore Sarajeva, te se radi o školovanom nogometašu pred kojim je svijetla budućnost. Uzdanice Ibre Rahmića biće i Hamza Mešanović, Seid Behram te Mehmed Ćosić, čiji prelijepi pogodak iz Simin Hana još uvijek pamte navijači Veleža.

Olimpikova glavna uzdanica će biti kapiten Adnan Osmanović. Nekadašnji kadetski, juniorski i mladi reprezentativac i protekle sezone je briljirao, a na Otoci sada očekuju da konačno bljesne te svojim blistavim igrama odvede tim do konačnog cilja - Premijer lige.

Odmah po okončanju prošle sezone na Otoku je stigao oš jedan mladi ali talentovani nogometaš Andrej Pavlović, a šef struke Dragan Radović vjeruje i u kvalitete Vehudina Aleševića, Amara Beširevića...

Uzdanica Metalleghe pored par iskusnih igrača svakako će biti nadareni vezista Armin Bešagić, juniorski reprezentativac Hrvatske Ivan Tankuljić, te Amer Torlak, Zejd Muratspahić...

U NK TOŠK mnogo pažnje posvećuju radu sa mladim igračima. Gotovo sigurno ovaj klub među stativama ima najboljeg čuvara mreže u ligi do 21 godine, a možda i šire. Radi se o Asimu Bošnjaku kojem mnogi predviđaju blistavu budućnost, a njemu vrijedi dodati i Dinu Kalesića, Muamera Kadušića, te ljetno pojačanje Muzafera Ivkovića koji se sjajno pokazao u pripremnim utakmicama i svojom borbenošću osvojio simpatije navijača.

U Orašju vjeruju u kvalitete Marka Živkovića, Zvonimira Mikića, te Darija Dominkovića..., dok će pažnja u Goraždu biti usmjerena u pravcu mladih, ali veoma kvalitetnih Nedima Kurtovića, Nedim Čulova, Benjamina Šehića...

U novom prvoligašu Novom Travniku okosnicu će činiti mladi igrači. Jasmin Džidić vjeruje u kvalitete istih, posebno napadača Ivana Sulića, nekadašnjeg golmana Željezničara i bivšeg omladinskog reprezetativca BiH Emira Ćutahiju, te nadarenog veziste Ahmeda Buljubašića. Buljubašić je prošao Akademiju FK Sarajevo, a krasi ga odlične pregled igre i dobar šut.

Uzdanice jednog od najboljih trenera u Prvoj ligi FBiH Nedima Jusufbegovića i FK Igman svakako će biti Denis Žerić, Sanin Klarić i Andrej Đurić. Klarić i Đurić su u prošlosti nosili dres FK Sarajevo, dok je Žerić ovog ljeta stigao na posudbu iz FK Željezničar.

U NK Vitez mnogo očekuju od Zvonimira Petrovića, velikog pojačanja koji je ovog ljeta stigao u sada već bivšeg premijerligaša, te čuvara mreže Juricu Badrova i ofanzivca Selmina Đogića.

Nova sezona u NK Bratstvo biće i prilika za Namika Helića, Jasmina Berbića, te Armana Bikovića, a u HNK Čapljina za golmana Ivana Trifkovića, te Nikolu Rodina, Karla Buhača, Aldina Hrvanovića, Ahmeda Hasinovića...

Fadil Hodžić, šef struke FK Rudar Kakanj, gotovo sigurno šansu će pružiti Sedadu Subašiću, Maliku Gačiću i Mustafi Mušiji, a njegova kolega i početnik u trenerskim vodama Adnan Jahić, šef struke Slavena, Kenana Selimoviću, Kenanu Numanoviću, te drugim iz plejade mladih.

Vlado Jagodić, novi šef struke Jedinstva, vrlo dobro zna sarađivati sa mladim igračima. Iz Jagodića je veliko trenersko iskustvo, pa ne sumnjamo da će u vatru od prvog kola gurnuti Samira Jašarevića, Adija Tahirovića, Elvina Halavaća...

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Zvijezda iz Gradačca je mnogo mijenjala ovog ljeta. Stigao je veliki broj novih igrača, a kada se mladi igrači u pitanju mnogo se očekuje od Hrustana Kadrića, Kenana Šarića, Azura Aljkanovića, Esmira Hasukića, Almira Piragića...

Redove Bosne iz Visokog tokom ljeta pojačao je veliki broj mladih nogometaša. Oni će i činiti okosnicu tima, a vrijedi izdvojiti Nihada Šeru, Kerima Tutundžića,  te sada već bivšeg kapitena sjajne juniorske generacije FK Željezničar Amira Velića...

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi