Iskra prije 40 godina dobila Atalantu: Oni sada osvojili EL, a Bugojanci izbačeni u Kantonalnu ligu

Tada je Iskra osvojila Mitropa kup, a danas je na samom dnu

Iskra prije 40 godina dobila Atalantu: Oni sada osvojili EL, a Bugojanci izbačeni u Kantonalnu ligu

Endin Čaušević

Atalanta je sinoć osvojila Evropsku ligu pobjedom protiv Bayer Leverkusena, a to je navijače bugojanske Iskre podsjetilo na utakmice iz sezone 1984/85.  kada je bh. klub uspio da pobijedi ekipu iz Bergama. Atalanta je sada došla do evropskog trofeja, a u istoj sezoni Iskra je izbačena u najniži rang takmičenja u našoj zemlji.

Atalanta je ove sezone oduševila fudbalsku javnost svojim igrama u Evropskoj ligi i sinoć je uspjela da sa 3:0 pobijedi Bayer Leverkusen za koji su mnogi smatrali da je favorit u okršaju koji se igrao u Dublinu.

Međutim, italijanski klub uspio je da pobijedi s ubjedljivih 3:0 i osvoji Evropsku ligu čime je ispisana historija ekipe iz Bergama.

Pobjeda Atalante i osvajanje trofeja Evropske lige probudila je nostalgiju kod navijača jednog bosanskohercegovačkog kluba, a u pitanju je Iskra iz Bugojna koja je svojevremeno igrala protiv kluba iz Bergama u evropskim takmičenjima.

Iskra je prije i nekoliko godina nakon rata bila renomirani klub u našoj zemlji, ali nažalost već skoro 20 godina ekipe iz Bugojna nema na velikoj sceni kada je BiH u pitanju. Klub je ove godine čak izbačen u najniži rang bh. fudbala nakon promjene rukovodstva i problema oko toga ko je sada na čelu kluba.

Sve to rezultiralo je izbacivanjem iskre iz Druge lige FBiH nakon što se bugojanski tim nije pojavio na nekoliko zvaničnih mečeva. U bugojanskom timu došlo je do promjene u rukovodstvu i navijači Iskre nadaju se da će dolaskom Ermina Zeca doći i bolji dani za ovaj klub s bogatom historijom.

Oglasi

A, da Iskra ima zaista bogatu historiju pokazuje i činjenica da je riječ o klubu koji u svojim vitrinama ima evropski trofej. U pitanju je Mitropa kup koji je Iskra osvojila 1985. godine, a na putu do trofeja pobijedila je upravo Atalantu.

Iskra je prije 40 godina igrala dvomeč protiv Atalante i s ukupnih 2:1 uspjela je da prođe dalje i napravi zaista veliki podvig.

Prvi meč igrao se na Iskrinom nekadašnjem stadionu "Hendek" 7. novembra 1984. godine na kojem je klub iz Bugojna pobijedio Atalantu sa 2:0, a tada je utakmicu pratilo oko 5.000 gledatelja i navijači i dan danas prepričavaju taj dan.

Junaci Iskre tog dana bili su Omerhodžić i Zjajo koji su postigli golove za pobjedu od 2:0. Atalanta je slavila u revanšu sa 1:0 (3. april 1985) , ali je na kraju završila iza bugojanskog kluba na konačnoj tabeli.

Oglasi

U prvom meču na stadionu Hendek za Iskru su nastupali: Škaro, Glamočak, Čeramidžić, Radović, Petrinović, Omerhodžić, Idić(Tolić), Novokmet,(Zjajo), Salkić, Pavlić, Mirković.

Iskra je u Mitropa kupu pored Atalante igrala još protiv čehoslovačkog Banjika i mađarske Bekescabe. Bugojanci su imali nakon šest utakmica osam bodova i bili su prvi, dok je iza bila Atalanta s bodom manje. Banik je imao pet, a Bekescaba četiri boda.

Međutim, za razliku od Atalante koja je sinoć osvojila Evropsku ligu situacija u bugojanskom klubu već godinama je zaista tužna. Iskra bi naredne sezone trebala igrati u najnižem rangu bh. fudbala, a to je Kantonalna liga SBK.

Oglasi

Jasno je da takav velikan poput Iskre zaslužuje da se vrati na stare staze slave, te se to čeka već dugo vremena u Bugojnu. Navijači Iskre pored svih tih nostalgičnih sjećanja žele da Iskru ponovo gledaju u najjačem rangu fudbala u BiH, te dolaskom Zeca i društva nadaju se da će se to jednog dana i desiti.

S druge strane uspjeh Atalante u prethodnim sezonama je zaista nevjerovatan. Ovaj tim skoro redovno igra Ligu prvaka u grupnoj fazi, a sinoć je stigao šlag na tortu osvajanjem Evropske lige.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga SBK:

U odnosu na period od prije 40 godina kada je Iskra pobijedila Atalantu situacija za bh. klub danas je sigurno poražavajuća.

Dok klub iz Bergama slavi evropski trofej u Bugojnu se nadaju da će se riješiti problem oko rukovodstva, te da će Iskra nastupiti u Kantonalnoj ligi iduće sezone.

Top Komentari

user1676717906
Miralem Zjajo
0 0
user1676648256
Iskru su uništili bugojanci
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi