NK Travnik: Neki imaju nesportske namjere, ovo bi mogao biti katanac na vrata

Šta se sprema u vezirskom gradu?

NK Travnik: Neki imaju nesportske namjere, ovo bi mogao biti katanac na vrata

S. Mlaćo

Vanredna skupština NK Travnik s ciljem stabilizacije prije svega seniorskog zakazana je za utorak, 24. jula 2018. godine. Međutim, dok se na jednoj strani u klubu užurbano vrše pripreme za predstojeću nogometnu sezonu i pokušavaju iznaći najbolja kadrovska i igračka rješenja za ekspresni povratak prvog tima u 1. ligu FBiH, članove i rukovodstvo Skupštine i kluba zatekla je inicijativa klubova vijećnika SBB i SDP u Općinskom Vijeću Travnik za smanjenjem i uskraćivanjem sredstava iz Granta za sport namijenjenih NK Travnik.

Na ovu inicijativu vijećnika dviju političkih stranaka u Općinskom Vijeću Travnik reagovali su iz NK Travnik pismenim saopćenjem objavljenim na Web i Facebook stranici kluba koje prenosimo u cjelosti:

"NK Travnik baštini stogodišnju nogometnu tradiciju koja se nije gasila ni u najtežim ratnim trenucima. Čak i tada, klub je svim građanima Travnika svojom artikulacijom i nastupima na prigodnim turnirima i drugim sportskim događajima ulijevao nadu u bolje sutra. U novije vrijeme, prije samo dvije sezone gotovo cijelu jednu deceniju NK „Travnik“ bio je stabilan bosanskohercegovački Premijerligaš kojeg su kako u organizacijskom, tako i u sportskom smislu respektirali svi klubovi u našoj zemlji. Međutim, ponajviše skraćenjem Premijer lige BiH, te nizom drugih uglavnom sportskih okolnosti klub je napustio Premijer ligu, a zatim ove godine i 1. Ligu FBiH.

Pa ipak, da su u klubu sačuvani zdravi temelji pokazalo se ove sezone kada je Juniorska selekcija NK Travnik izborila plasman u Premijer omladinsku ligu BiH gdje će se u narednoj sezoni takmičiti sa najboljim klubovima naše zemlje. Usto, što je posebno važno, devet igrača koji su činili okosnicu ove selekcije prešli su u Prvi tim čime je pružena prilika za dalji razvoj i napredovanje domaćim igračima koji su prošli sve selekcije klupske Akademije. Nadalje, uz Juniorsku selekciju, klupska Akademija ima još tri takmičarske selekcije – Kadetsku selekciju u 1. Ligi FBiH, Pionirsku i Pretpionirsku selekciju u 1. Ligi SBK, te preko stotinu dječaka uzrasta od pet do deset godina.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Konačno, dodaju li se izuzetno složenoj i zahtjevnoj organizaciji nogometnog natjecanja pet takmičarskih selekcija NK „Travnik“, obaveze prema multietničkom personalnu koji čine osam uposlenih i licenciranih trenera, dva domara, dva fizioterapeuta, četiri službena predstavnika, redovno održavanje Stadiona „Pirota“, onda se samo može pretpostaviti koja je energija i entuzijazam ljudi u klubu potreban da bi ovaj nogometni stogodišnjak uopće egzistirao. Jer, kako se moglo vidjeti iz redovnih skupštinskih izvještaja NK Travnik, sredstva iz Granta za sport Općine Travnik čine tek oko četrdeset od sto sredstava potrebnih za normalno funkionisanje ovog velikog sportskog kolektiva.
Međutim, takvo što ili nije poznato podnosiocima ove sramne inicijative ili imaju nesportske namjere. Uostalom, vijećnike SBB i SDP u Općinskom Vijeću Travnik očito ne zanima razvoj sporta u Travniku, rad i očuvanje sportskih objekata, dječaci i adolescenti sklonjeni i sačuvani od negativnog utjecaja ulice i viška slobodnog vremena, njihov pravilan razvoj, socijalizacija i beskonačno drugih koristi koje sport donosi mladima.
Ovakvo što, zato, sugerira da su vijećnici SBB i SDP u Općinskom Vijeću Travnik, nažalost, ostali uskraćeni za radost koju su gotovo stoljeće unazad na travnjaku „Pirote“ generacijama Travničanima bez obzira na rasu, spol, nacionalnost, vjersku, stranačku ili bilo koju drugu pripadnost donosili Miroslav Ćiro Blažević, Izet Nalić Grmalj, Alojz Renić, Enver Hadžiabdić, Ezher Hadžiabdić, Miodrag Tešić, Dragan Jović, Nedžad Selimović, Islam Torlak, Elmedin Varupa, Feđa Dudić, Adis Nurković i mnogi drugi travnički nogometni virtuozi.

Jer, da je stvar drugačija, umjesto ove sramne inicijative, svoje političke pozicije koje su im povjerili građani Općine Travnik koristili bi za lobiranje povećanja sredstava u Grantu za sport i tako podsticali razvoj sporta ne samo u NK Travnik nego i u svim drugim sportskim klubovima na području Općine Travnik, a ne bi stavljali katanac na vrata sportskih klubova. Uostalom, da je drugačije do ove sramne inicijative ne bi ni došlo.
Upravo stoga i upravo zato, NK Travnik ovim putem javno upućuje apel svim sportstima i istinskim sportskim radnicima Općine Travnik i Bosne i Hercegovine, a posebno nogometašima i poznavaocima nogometnih prilika da javno iskažu svoj stav u pogledu ove sramne inicijative. Također, apelujemo i pozivamo sve razumne Vijećnike u Općinskom Vijeću Travnik da zaustave pokušaj gašenja kluba sa stogodišnjom nogometnom tradicijom koji su režirali SBB i SDP Travnik", stoji u saopštenju.

Top Komentari

Gari Garinča
Rođu za stečajnog upravitelja.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije