Dvoličnost ili ispravan potez? Ne žele u Katar zbog kršenja ljudskih prava!
Foto - EPA

Zanimljiva odluka

Dvoličnost ili ispravan potez? Ne žele u Katar zbog kršenja ljudskih prava!

Midhat Šljivak

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje za nešto više od dva mjeseca.

Katar će od 20. novembra do 18. decembra ugostiti najbolje fudbalske reprezentacije svijeta u historijskom prvom prvenstvu koje se igra tokom jeseni.

Činjenica da je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva izazvala je brojne osude. Mnoge demokratske države pozvale su na bojkot prvenstva jer se po njihovom mišljenju u Kataru krše osnovna ljudska prava radnika na izgradnji stadiona.

Bojkot Mundijala krenuo je u Švedskoj, protestvovali su i Nizozemci, a najglasniji su u svemu u Norveškoj. Oni su i tokom kvalifikacija protestvovali noseći majice pozivajući na zaštitu ljudskih prava.

Na taj način su odlučili poslati poruku Kataru, a sada je rukovodstvo Fudbalskog saveza ove zemlje odlučilo da ne putuje na Mundijal.

Oglasi

Predsjednica Fudbalskog saveza Norveške Lise Klaveness saopštila je odluku da delegacija Norveške ne putuje u Katar.

"Odlučili smo da ne putujemo. Imali smo ranije odluku da ćemo ići ako se kvalifikujemo, ali kako ne igramo, ne želimo ni ići tamo", istakla je Lise Klaveness i dodala je:

"Nećemo prihvatiti nikakve zadatke tokom Svjetskog prvenstva. Ne radi se o bojkotu, ali ova tema je problematična određeno vrijeme želimo na neki način izvršiti pritisak tako što nećemo doći", rekla je ona.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Delegacija Norveške tako je postala prva koja se odlučila na ovaj vid protesta, a vidjet ćemo hoće li je slijediti i neke druge države.

Katar je uveo određena pravila ponašanja navijačima pred početak Mundijala. Nije dozvoljeno javno iskazivati seksualnost i pravila su posebno oštra prema LGBT populaciji.

Top Komentari

Elber7
Nece ici zato sto se nisu kvalifikovali, sta reci nego MARS u PM
6 0
Dugi
Da su se plasirali ona nebi ni bila glavna u nogometnom savezu (fotbal forbundet) jer je lezbejka. Da nebi prekrsili njena prava. Otisli bi oni i te kako. I poceli su pricati o bojkotu kad su im kola u kvalifikacijama pocela strmoglavo da se kotljaju.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi