Novac je prioritet: Koliko će bh. klubovi zaraditi eventualnim plasmanom u Konferencijsku ligu?

Takmičenje starta 2021. godine

Novac je prioritet: Koliko će bh. klubovi zaraditi eventualnim plasmanom u Konferencijsku ligu?

A. Čaušević

UEFA je na sjednici Izvršnog odbora u Ljubljani zvanično potvrdila da će se od 2021. godine igrati treće klupsko takmičenje i to pod nazivom Konferencijska liga. 

Od ranije je manje-više poznat format novog takmičenja, a jučer su dogovoreni i posljednji detalji. U grupnoj fazi će nastupiti 32 kluba raspoređenih u osam grupa.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je kazao da će prioritet biti da se klubovi grupišu u konferencije kao što i sam naziv kaže kako bi se spriječilo da npr. klubovi iz Kazahstana putuju u Irsku i obrnuto.

U ovom takmičenju će nastupati klubovi čije su asocijacije iz kojih dolaze rangirane od 16. do 55. mjesta. To znači da bh. klubovi mogu zaboraviti na klasičnu Evropsku ligu jer je Premijer liga trenutno 40. na UEFA-inoj listi.

Od 2021. godine bh. prvak će i dalje igrati kvalifikacije za Ligu prvaka, a u slučaju ispadanja će biti preusmjeren u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, dok će pobjednik Kupa te viceprvak i trećeplasirani tim igrati od prvog pretkola KL.

Dolazimo do najinteresantnijeg dijela, a to je finansijska strana takmičenja. Plasman u grupnu fazu KL nekom od bh. klubova bi donio zaradu vrijednu manje-više jednog godišnjeg budžeta.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Prema nekim informacijama UEFA će klubovima podijeliti 240 miliona eura, a svaki učesnik u grupnoj fazi će dobiti po 1.24 miliona eura. Za sadašnje finansijske mogućnosti bh. klubova više i nego odlična cifra.

Inače, utakmice ovog takmičenjima će se igrati četvrtom i to u terminima od 18:45 i 21 sat po centralnoevropskom vremenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi