Vlada odobrila izgradnju stadiona vrijednog skoro 100 miliona eura, zvat će se po legendi

Novi stadion

Vlada odobrila izgradnju stadiona vrijednog skoro 100 miliona eura, zvat će se po legendi

Edmir Škorić

Fudbalska legenda Gheorghe Hagi godinama već govori da želi novi stadion, a čini se da će mu se san uskoro i ostvariti.

Rumunska vlada najavila je da će stadion u Constanti biti srušen, a da će na istom mjestu biti izgrađen novi vrijedan 97,5 miliona eura. Stadion će nositi ime upravo po bivšem kapitenu reprezentacije Rumunije.

Plan je da se na novom stadionu igra za dvije godine i četiri mjeseca, a isti je odobrila rumunska vlada na prijedlog Ministarstva razvoja. Novi stadion imat će 18.000 sjedećih mjesta.

„Na prijedlog Ministarstva razvoja, javnih radova i uprave, Vlada je na današnjoj sjednici odobrila izgradnju stadiona „Gheorghe Hagi“ u općini Constanța. Objekt će imati kapacitet od 18.000 sjedećih mjesta, a sadržavat će i poligon za fudbal i atletiku (staza sa 6 traka) s tribinama od oko 1.000 sjedećih mjesta", navodi se.

"Također će imati koristi od vanjskog uređenja, komunalne mreže, ograde i parkirališta za igrače i službene osobe. Uz osnovne funkcije, uz sportsku namjenu, zgrada stadiona će integrirati i niz komplementarnih funkcija, kao što su dvorane za treninge, konferencijski centar, izložbeni prostor, administrativni, komercijalni i ugostiteljski prostori".

Stadion će se naravno izgraditi u skladu sa svim propisima najviših standarda koje zahtijeva UEFA. Teren će biti dužine 105 m i širine 68 m, a igraća podloga bit će izgrađena od prirodne trave, u hibridnom sustavu, opremljena svim sustavima navodnjavanja, odvodnje i odmrzavanja i grijanja.

Sadašnji stadion otvoren je 1970. godine, a moderniziran 1999. godine. Ima kapacitet od 15.500 sjedećih mjesta.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Gheorghe Hagi je još u maju najavljivao da je projekat stadiona spreman, ali se nada da će ta konstrukcija biti podignuta za najviše dvije godine.

U ovom trenutku Farul svoje domaće utakmice igra u Ovidiuu, na stadionu od 4.500 mjesta, dok čeka da se izgradi novi stadion koji će po svemu sudeći biti i jedan od domaćina utakmica Rumunije u kvalifikacijama za SP, EURO i u mečevima Lige nacija itd...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi